Betonconstructie dorpshuis Lewedorp wordt vervangen

LEWEDORP - De gemeente Borsele trekt een ton uit voor het vervangen van de constructievloer van de grote zaal in het dorpshuis in Lewedorp.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De zaal van de Zandlôôper is dicht sinds augustus, toen tijdens het vervangen van de toplaag bleek dat de betonconstructie ernstig was aangetast. “Dat was een flinke tegenvaller”, zegt wethouder Marga van de Plasse-Nagelkerke. “‘Wat nu?’ was de vraag. De vloer is aan het einde van zijn levensduur.”

De gemeente heeft sindsdien meerdere opties laten onderzoeken door een ingenieursbureau. Ook is gekeken naar de mogelijkheid om het hele dorpshuis op te knappen en verduurzamen. Die laatste mogelijkheid zou ruim 1,2 miljoen euro kosten. Te veel geld op het moment, zeker omdat er nog een onderzoek loopt naar het verduurzamen van alle gemeentelijke accommodaties. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de constructie te vernieuwen. “Het is een onvermijdelijke uitgave. Hiermee kopen we ook tijd om te kijken wat we met het dorpshuis kunnen doen.” De kosten worden geschat op een ton. Dat is inclusief het vervoer van de schoolkinderen, die normaal in de grote zaal sporten, naar een gymzaal in Nieuwdorp, inkomstenderving voor de beheerder en het eventueel plaatsen van een tent bij carnaval. “Al hopen we dan klaar te zijn”, aldus Van de Plasse.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat alleen de constructie in de grote zaal in erg slechte staat is. De vloeren in de andere ruimten kunnen nog zeker zeven jaar mee.[l]