Afbeelding

Onderwijs en Zorg samen in gesprek tijdens Symposium

GOES - Donderdag 21 november tijdens de week tegen kindermishandeling vond het Symposium 'Kindermishandeling en onderwijs: samen in gesprek' plaats in wijkgebouw de Spinne in Goes. SMWO organiseerde dit Symposium om de samenwerking en de dialoog rondom zorgen voor kinderen in de klas te verbeteren.

Leerkrachten in het onderwijs zien vaak als eerste de signalen van kindermishandeling, zoals bijvoorbeeld verwaarlozing. Maar hoe gaan zij hierover in gesprek met het kind, en met de ouders? Wat kan bijvoorbeeld een maatschappelijk werker in deze situatie voor leerkrachten betekenen? Instanties uit het onderwijs en de zorg werden uitgenodigd voor het Symposium.

De aftrap van het Symposium was het pakkende toneelstuk 'Rake Klappen van De Zeeuwse Komedie', gespeeld door Jo Ubachs, Marleen Visser en Bram van Belzen. In dit toneelstuk stonden de zorgen van de leerkracht en de gesprekken met de ouders centraal. De worsteling van de leerkracht met vertrouwensband richting ouders werd goed neergezet in dit
toneelstuk. Na het toneelstuk werd er aan de hand van vragen en stellingen gediscussieerd. Thema's als het vertrouwen van ouders richting de school, de samenwerking met SMWO en de aanmeldprocedure bij Veilig Thuis kwamen aan de orde. Er werden boeiende gesprekken gevoerd over dit thema. Het bewustzijn van beide 'kanten' werd vergroot.

"Het was mooi om te zien hoe de dialoog opgang kwam over het signaleren, bespreken en tegengaan van kindermishandeling. Door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven kunnen we zoveel meer betekenen voor de jeugd", aldus Marijn Nieuwenhuijse, teamleider SMWO. De middag werd afgesloten met een maaltijd waarin er nog voldoende tijd was
voor verbinding en ontmoeting. [l]