Tygo, Jayden en Lyse hangen een wens op voor opa Piet en oma Toos. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Tygo, Jayden en Lyse hangen een wens op voor opa Piet en oma Toos. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Zo kan ik nog iets voor hen doen'

MIDDELBURG – Joris' Kerstboom is zaterdag op het Abdijplein in Middelburg vol gehangen met namen. Op het plein werd veel gedacht aan en gesproken over mensen die worden gemist, ziek zijn en mensen die een steun zijn. Joris' Kerstboom is een programma van de KRO-NCRV en vanaf zaterdag te zien op NPO2.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Joris Linssen reist met zijn kerstboom door Nederland en laat mensen hun dierbaren in het licht zetten. Dit weekend was hij in Zeeland. Het Abdijplein is een sprookjesachtig decor voor de opnamen. De grote kerstboom is een ontmoetingsplaats waar mensen een huwelijksaanzoek kunnen doen, een reddende engel kunnen bedanken, sorry kunnen zeggen of een hechte vriendschap kunnen vieren.

Gerlinda Smet uit Hansweert komt voor de tweede keer naar Joris’ Kerstboom. “Twee jaar geleden ben ik in Den Bosch geweest en heb toen, net als nu, een foto van mijn vader en neefje opgehangen. Beide zijn overleden. Ik was er niet bij, waar ik erg spijt van heb. Door hun namen op te hangen kan ik nog iets voor hen doen.” Tijdens het rouwproces kreeg Gerlinda veel steun van haar collega’s van de Zeeuwse Muziekschool. “Ik ben hen dankbaar dat ze mij de ruimte gaven voor mijn verdriet.” Ruben Luiten uit Sint Laurens wil zijn collega bedanken. “Miriam kan goed luisteren. De goede gesprekken die ik met haar heb geven me veel steun.” Ruben vertelde over zijn homoseksualiteit. In het gezin waarin hij opgroeide was dat moeilijk te bespreken. “Ik werk bij Dus Toch in de winkel. Dat is een fijne werkplek en met Miriam erbij heb ik een fijne collega die een grote steun voor me is.”Tussen de vele volwassenen vallen de kinderen van het gezin Berting uit Oost-Souburg extra op. Ze hangen een wens in Joris’ Kerstboom voor opa Piet. “Ik mis opa Piet. Hij kon veel vertellen over voetbal”, zegt Jayden. Opa Piet is eigenlijk de overgrootvader van Jayden en zijn broertje Tygo en zusje Lyse. Voor de zomer is hij op 94-jarige leeftijd overleden, na een kort maar heftig ziekbed. “Als we naar opa gingen kregen we altijd een glaasje sap”, zegt Lyse. De 91-jarige Oma Toos mist haar man erg. Michael en Mariska helpen haar zoveel als mogelijk om het verlies samen te dragen. “Hoewel we opa Piet missen,” zegt Michael, “zijn we dankbaar dat hij zo lang bij ons is geweest.”

Korte afleveringen van Joris' Kerstboom zijn op 14, 15, 16, 18 en 19 december te zien rond 22.30 uur. Op vrijdag 20 december is de grote uitzending om 21.05 uur te zien op NPO 2.[l]