Het kerstdiner wordt verzorgd door een grote groep vrijwilligers. FOTO WILLY MARTENS
Het kerstdiner wordt verzorgd door een grote groep vrijwilligers. FOTO WILLY MARTENS Foto: Willy Martens

'Tijdens Kerst zou je niet alleen moeten zitten'

GOES - De Rooms-katholieke kerk in Goes organiseert op eerste kerstdag weer een diner voor ‘mensen die gezelschap zoeken’, zoals medeorganisator Willy Martens het uitdrukt. Mensen van alle rangen en standen zijn welkom.

DOOR PETER URBANUS

Je moet er wel snel bij zijn, waarschuwt Willy Martens. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Het maximum aantal deelnemers ligt op veertig.De deelname is gratis, maar een bijdrage wordt zeer gewaardeerd. Het is alweer de negende keer dat het kerstdiner wordt georganiseerd. Bijzonder is dat dit diner op eerste kerstdag zelf wordt georganiseerd en niet op een dag voor de kerstdagen. Belangrijk uitgangspunt is dat alle mensen van allerlei gezindten welkom zijn, ook van buiten Goes. Ook niet-kerkelijke mensen zijn van harte welkom.

Lindenhof

Het idee voor het kerstdiner in de kerk ontstond jaren geleden. Martens was tijdens zijn werkzame leven maatschappelijk werker bij revalidatiecentrum Lindenhof in Goes. “Op mijn spreekuur vroeg ik een oudere dame eens hoe haar kerstdagen waren geweest. ‘Ik vond er niets aan en ben blij dat ze weer voorbij zijn’, zei ze. Ik vroeg hoe dat kwam en ze zei dat ze geen mens had gezien of gehoord. Ik vroeg haar of ze naar een kerstdinertje zou toegaan als dat in de krant zou staan. Dat zou ze doen. Dat bleef in mijn hoofd hangen, tot ik mensen ontmoette die graag kookten. Zo is het begonnen. Voor het eerst in 2011, zowel in de Rooms-katholieke kerk in Heinkenszand als in Goes en nu ook in ‘s Heerenhoek. Daar zit het al vol.”

Het draait volgens hem niet alleen om eten. “We zingen ook kerstliedjes, er komt een pianist, een koortje en er is een kerstverhaal. Het is een sfeervolle kerstambiance.”

Drempel

Vaak zijn deelnemers de eerste keer wat beschroomd. Martens: “De meesten zijn alleenstaand en de feestdagen moeten ze vaak in hun eentje zien door te komen. Ze moeten vaak even een drempel over. Als ze dan eenmaal binnen komen zijn ze meestal uitgelaten van blijdschap dat ze het hebben aangedurfd. Verschillende deelnemers komen elk jaar terug.”

Met de kwaliteit van het diner zit het wel goed. Slagerij Kees Schrijver steunt het kerstdiner al jaren, in de vorm van een hoofdgerecht tegen een gereduceerde prijs. De andere gangen worden bereid door vrijwilligers, terwijl weer andere vrijwilligers de gerechten opdienen. Het idee dat je met kerst niet alleen zou hoeven zitten spreekt velen aan, heeft Martens gemerkt. “We ontvangen veel blijken van sympathie voor het initiatief. In Krabbendijke organiseert het bedrijf West Equipment ook een gratis kerstdiner en dit jaar zijn er enkele mensen die in de Stadsboerderij in Goes een kerstdiner zullen verzorgen. Hopelijk durven mensen over de drempel te stappen en met kerstmis te genieten van deze mooie initiatieven.”

Verbroedering

Maar het religieuze en maatschappelijke belang van kerstmis telt wel degelijk. “We vieren de blijde boodschap van de geboorte van Jezus. Het is de periode dat de wapens tijdelijk zwijgen, een tijdstip van verbroedering. Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek geworden. ‘Er is plaats in de herberg’, vinden we dan ook een mooi motto.”

Aanmelden kan voor het diner in Goes kan via 0113-216754 op dinsdag en donderdagochtend en op 0113-218610 op vrijdagochtend of via kerstdiner@zeelandnet.nl. In Heinkenszand via 0113-562152.[l]