Marcussen-orgel Grote Kerk Goes. FOTO A. VAN WIJK
Marcussen-orgel Grote Kerk Goes. FOTO A. VAN WIJK FOTO A. VAN WIJK

Kerst- en Nieuwjaarsconcert Grote Kerk Goes

GOES - De Stichting Muziek in de Grote Kerk Goes organiseert rond de feestdagen twee orgelconcerten op het Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Op vrijdag 27 december speelt Arno van Wijk, stadsorganist van Goes, La nativité du Seigneur van Olivier Messiaen. Voor veel mensen eindigt kerst op 26 december, terwijl de kersttijd dan juist begonnen is. La nativité is een groot orgelwerk van negen delen waarin enkele scènes uit het kerstverhaal in muziek uitgebeeld worden. Het stuk is geen muzikale kerststal, bevat geen muzikale evergreens vol zoete kerstklanken, maar is een intense meditatie op dit overbekende verhaal met een grote religieuze diepgang en uiting van een diepe geloofsbeleving. Bijzonder aan dit concert is dat er tijdens het concert een abstracte animatiefilm wordt geprojecteerd op het orgelfront op basis van La nativité. Deze audiovisuele performance is door audiovisueel componist Marcel Wierckx speciaal bij dit stuk gemaakt en is dit jaar op vijf plaatsen in Nederland te zien in combinatie met een live-uitvoering van het werk op orgel, waaronder ook in Goes. Het concert begint om 20.00 uur.

Nieuwjaars-Bachconcert
Onder de titel “Een gelukkig nieuwjaar met Bach!” wordt op woensdag 1 januari het inmiddels traditionele Nieuwjaars-Bachconcert gehouden. Arno van Wijk speelt dan orgelmuziek van Johann Sebastian Bach, waaronder de Toccata, Adagio en Fuga, enkele koraalvoorspelen en de bekende Passacaglia. Het Goese Marcussen-orgel is bij uitstek geschikt voor het vertolken van muziek van Bach, het orgel komt tijdens dit concert in alle kleuren tot klinken. Dit concert begint om 16.00 uur, entree gratis (collecte na afloop). Voor meer informatie: www.muziekindegrotekerkgoes.nl. [l]