De Marconistraat in Goes gaat volgend jaar op de schop. FOTO COBY WEIJERS
De Marconistraat in Goes gaat volgend jaar op de schop. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Goes wil voor de zomer duidelijkheid schetsen over toekomst Marconigebied

GOES - Voor de zomer moeten er oplossingen zijn voor het Marconigebied in Goes. De meubelboulevard staat er al jaren somber bij en heeft volgens alle betrokkenen een oppepper nodig.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In het kader daarvan heeft de gemeente dit jaar met allerlei partijen gesproken, naar mogelijkheden gekeken en een enquête gehouden, die 1340 keer is ingevuld. Veel opmerkingen van bezoekers gingen over het winkelaanbod, de verkeersveiligheid en het parkeren.

Visie

Vorige week zijn omwonenden, de mensen die door het gebied moeten om naar huis te gaan, geraadpleegd en in januari gaat de gemeente Goes om tafel met de winkeliers en vastgoedeigenaren. Tijdens deze gesprekken kunnen zij ideeën spuien en met voorstellen en suggesties voor een nieuwe gebiedsvisie komen.

Deze visie bestaat straks uit vier thema’s: uitstraling, bereikbaarheid en parkeren, winkelaanbod en de mogelijkheden tot verduurzaming.

Veilig

De inmiddels vertrokken wethouder Loes Meeuwisse zei eerder dit jaar dat ze het vooral belangrijk vindt dat de verkeerssituatie verbetert. “Een goede en veilige ontsluiting is noodzakelijk. Het liefst maken we van de Edisonstraat de doorgaande route, met tweerichtingsverkeer. De Marconistraat krijgt dan meer de uitstraling van een woonboulevard.”

Uit de gebiedsvisie vloeit in april een aantal scenario’s voort. Nog voor de zomer moet de gemeenteraad besluiten welke plannen het beste en welke betaalbaar zijn. Het college houdt rekening met een kostenpost van enkele miljoenen euro’s.

Lidl

In het gebied zijn ook nu ontwikkelingen gaande. Zo wil de Lidl een nieuwe supermarkt bouwen op de oude locatie van de Gamma en zijn de opstallen aan Marconistraat 18 gesloopt. Beide procedures lopen momenteel.

De Jumbo wilde uitbreiden op het terrein van de verlaten en vervallen Renault-garage, maar die plannen zijn geschrapt na de overname van de Agrimarkt-winkels door Jumbo en de nieuwe Jumbo-foodmarkt aan de Van Hertumweg.

Belangstelling

Volgens het college van burgemeester en wethouders is er veel belangstelling van commerciële partijen voor het gebied. Ze kan daar nu echter nog weinig mee. “Pas als de visie er is, is duidelijk wat er wel en niet past in het Marconigebied”, zeggen de bestuurders in een memo voor de raad.[l]