De organisatoren van de paarse vrijdag op het Goese Lyceum. FOTO PONTES GOESE LYCEUM
De organisatoren van de paarse vrijdag op het Goese Lyceum. FOTO PONTES GOESE LYCEUM Foto: Pontes Goese Lyceum

Pontes Goese Lyceum kleurt paars

GOES – Leerlingen van de Gender Sexuality Alliance (GSA) van het Pontes Goese Lyceum aan de Bergweg hebben een paarse vrijdag georganiseerd. Hiermee wilden ze aandacht vragen voor tolerantie ten opzichte van LHBT-leerlingen.

DOOR JESSICA ROVERS

Ze hadden alle leerlingen en docenten gevraagd in het paars naar school te komen. Ook waren overal in het gebouw paarse regenbogen te vinden en er werden armbandjes uitgedeeld met daarop de tekst 'jezelf kunnen zijn is een feest'.

GSA-vertegenwoordiger Stef Prins was blij met het verloop van het evenement. Samen met Merel Nienhuis richtte hij vorig jaar de GSA op. “Voor mij was het meteen een manier om uit de kast te komen”, vertelde hij vrijdag. “De COC heeft een jongerengroep en als school kun je je aansluiten bij de GSA. Ik hoorde dat veel scholen dit al gedaan hadden en toen dacht ik dat dat ook wel wat zou zijn voor onze school. De acceptatie van LHBT-leerlingen ligt hier nog niet eens op de helft. Dat betekent dat sommigen te maken hebben met vervelende reacties van anderen.”

Ouders

Volgens Merel valt het voor haar als bi-sexueel meisje mee, maar ze zei dat niet iedereen enthousiast reageerde op het evenement. “De armbandjes zijn allemaal op, maar er zijn ook zeker leerlingen bij die niet willen meedoen.” Voor Stef is het nog steeds lastig om te zeggen dat hij op jongens valt. “Vooral in het begin was het moeilijk. Ik heb het eerst aan mijn ouders verteld. Dat was voor mij de grootste drempel. Gelukkig reageerden ze heel goed. Ik kreeg een knuffel en ze waren er trots op dat ik het durfde te vertellen. Nu is het alsof het nooit anders geweest is.” Ook Merel vond het lastig om uit te komen voor haar geaardheid. “Mijn vader moest er wel heel erg aan wennen, maar nu accepteert hij mij hoe ik ben. Mijn beste vrienden wisten het al en toen ik met Stef de GSA oprichtte, wist de hele school het.”

Volgens Stef zitten er behoorlijk wat LHBT-leerlingen op hun school. “Ik merk dat er veel mensen graag willen helpen. Om lid te zijn van de GSA mag je ook gewoon straight zijn, maar de meesten zijn LHBT. We zitten nu op elf leden, maar na vandaag worden dat er een stuk meer. We hebben ook presentaties gegeven over wat LHBT allemaal inhoudt”, zei hij. “Leerlingen kunnen altijd naar ons toekomen als ze vragen hebben of als hen iets dwars zit”, vulde Merel aan. “We hebben een email-adres, een telefoonnummer en zijn te vinden op social media.”

Stef en Merel vonden het jammer dat de schoolhoofden niet in het paars waren. “Gelukkig waren zij het er wel mee eens dat je op school mag zijn wie je bent. De leeftijd tussen dertien en achttien jaar is de coming-out-leeftijd, dus het is ontzettend belangrijk dat jongeren een veilige leeromgeving hebben”, aldus Stef. “Evenementen als deze kunnen helpen.” Paarse vrijdag werd niet alleen op het Pontes Goese Lyceum, maar ook op het Ostrea Lyceum gevierd.[l]