Thema-avond over leven en denken van Henri Nouwen

MIDDELBURG - Op donderdag 17 januari organiseert de Doopsgezinde Gemeente Walcheren weer een thema-avond in de kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Laurent Nouwen, broer van de in 1996 overleden Henri Nouwen, zal een inleiding houden over leven en gedachtegoed van deze bevlogen priester, hoogleraar en schrijver, die twintig jaar na zijn dood nog steeds veel mensen inspireert.


Henri Nouwen wordt in 1932 te Nijkerk geboren in Nijkerk. Na zijn priesteropleiding aan het grootseminarie te Driebergen en Rijsenburg wordt Nouwen in 1957 tot priester gewijd.

Vervolgens studeert hij in 1964 cum laude af in de psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waarna hij zich in Amerika verder bekwaamt in de psychologie van het pastoraat. In dat vak is hij ook een aantal jaren professor in Amerika. Vanaf 1968 werkt en studeert Nouwen in Nederland, maar in 1971 keert hij terug naar Amerika om daar hoogleraar pastorale psychologie te worden aan de Yale University. Vanuit zijn betrokkenheid bij het leed van andere mensen woont hij een tijdlang onder de allerarmsten in de sloppenwijken van Lima, de hoofdstad van Peru. Op het hoogtepunt van zijn wetenschappelijke carrière breekt hij in 1986 radicaal met roem en aanzien en gaat als pastor werken in een leefgemeenschap voor geestelijk gehandicapten in Canada. Daar neemt hij ook de zorg op zich voor Adam, een meervoudig gehandicapte jonge man. In 1996 overlijdt hij onverwacht.

Enorme impact
Henri Nouwen werd naast professor in de religie en psychologie ook wereldwijd bekend als schrijver. Hij schreef meer dan veertig christelijke boeken die over de hele wereld werden gelezen. Ze werden in alle grote wereldtalen vertaald. Zijn broer Laurent zegt dat hij na de dood van Henri beseft heeft welke enorme impact diens leven en boeken hebben gehad:
“Henri wist een diepe snaar te raken bij zijn lezerspubliek. Hij toonde zijn kwetsbare kant in zijn boeken, daarin zat zijn kracht vermoed ik. Lezers vonden herkenning. Hij was er diep van doordrongen dat ieder mens breekbaar is, eenzaamheid kent en liefde nodig heeft. Onverschilligheid kende hij niet, over niets in het leven. Hij was een gevoelig mens. Altijd bleef hij met grote nieuwsgierigheid en verbazing naar deze wereld kijken”.

Vrachtwagenchauffeur
Voor Laurent betekende de dood van zijn broer eveneens een omwenteling in zijn leven. Hij stopte als advocaat en werd vrachtwagenchauffeur om hulpgoederen naar de Oekraïne te brengen. Ook richtte hij de Henri Nouwen Stichting op met als doel bekendheid te geven aan het gedachtegoed van Henri Nouwen en om maatschappelijke initiatieven in de lijn van diens spiritualiteit te ondersteunen.

Laurent Nouwen zal dan ook op de thema-avond het accent leggen op de actuele betekenis van deze spiritualiteit

De avond in de gemeentekamer van Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg begint om 19.30 uur. Iedere belangstellende is van harte welkom. Een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld.[l]