De ontwikkeling van Waterpark Veerse Meer gaat niet zonder slag of stoot. FOTO ANNET EEKMAN
De ontwikkeling van Waterpark Veerse Meer gaat niet zonder slag of stoot. FOTO ANNET EEKMAN Foto:

Verontreiniging in bodem van waterpark

ARNEMUIDEN - Op een aantal plaatsen in de bodem van het failliete Waterpark Veerse Meer en camping De Witte Raaf is verontreiniging aangetroffen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg in een memo laten weten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoe de vervuiling daar komt, weet ze niet. “Het zou daar normaal gesproken niet aanwezig mogen zijn.” De gemeente laat onderzoeken waar het vandaan komt en wie er verantwoordelijk voor is. Het terrein is een paar maanden geleden verkocht aan de firma Driestar, die aan de randen van het Veerse Meer een vakantiepark à la Hof van Saksen wil bouwen.

Depot

De betrokken partijen, waaronder de gemeente, hebben een inschatting gemaakt van de maximale schoonmaakkosten.

Ze hebben afgesproken dat ze vijf procent van de verkoopsom van de gronden (buiten de boedel) in een depot stoppen dat voor het saneren van de grond is bestemd. Driestar laat de schoonmaak uitvoeren, betaalt deze en brengt vervolgens 90 procent van de werkelijke kosten in rekening bij de partijen. “Het streven is om de kosten zo laag mogelijk te houden.”

'Wij zijn ons ervan bewust dat dit geen
prettig bericht is'

De jaarplaatshouders hebben inmiddels ook brieven van Driestar en de gemeente in de bus gehad. Dit jaar mogen ze van Driestar nog blijven staan, maar daarna moeten ze op zoek naar een andere locatie. “Wij z?n ons er van bewust dat dit voor u geen prettig bericht is”, zegt de ondernemer in een brief aan alle jaarplaatshouders. “De gemeente onderkent dit en is onverplicht op zoek naar mogelijkheden om in de omgeving toch te kunnen blijven recreëren. Omdat w?, net als de gemeente, dit gevoel onderkennen, hebben wij de gemeente - eveneens onverplicht - toegezegd daarbij behulpzaam te z?n.”

Kwartaal

De gemeente kijkt of de jaarplaatshouders naar de locatie De Kruitmolen kunnen. Dat terrein ligt in de buurt, eveneens aan de randen van het Veerse Meer, maar moet nog geschikt worden gemaakt. Driestar wil meewerken aan een verhuizing als de plek op tijd klaar is en de ontwikkeling van het waterpark niet in de weg zit.

Vergoeding

De firma wil de jaarplaatshouders bovendien onder voorwaarden een eenmalige vergoeding van 2500 euro geven. Ze moeten dan onder meer beloven dat ze op 31 december weg zijn van hun plek en deze leeg overdragen.

Het onderzoek over wie naar De Kruitmolen wil en kan moet dit kwartaal klaar zijn.[l]