Vijf mogelijke toekomstscenario's voor de Trekdijk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een participatieteam voor de toekomst van de Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland heeft een plan van aanpak opgesteld.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Daarin staan vijf mogelijke ontwikkelingen voor het gebied: speciale woonvormen, recreatiewoningen en (groene) recreatieve voorzieningen, opwekking en opslag van duurzame energie, een bedrijventerrein of een combinatie van deze ideeën.

Het team gaat het handjevol mogelijkheden verder uitwerken. Met hulp van deskundigen kijkt ze naar hun financiële haalbaarheid, het draagvlak ervoor, de gevolgen voor de leefbaarheid en naar de behoefte in de markt. Uiterlijk 1 september komt het participatieteam met een voorstel komen voor de gemeenteraad.

De gemeente Middelburg is eigenaar van de grond. Ze is jaren van plan geweest een bedrijventerrein te ontwikkelen aan de Trekdijk, maar nadat inwoners van Nieuw- en Sint Joosland daartegen in opstand kwamen is dat op losse schroeven komen te staan. Het college van burgemeester en wethouders besloot na de verkiezingen van vorig jaar maart vanaf nul te beginnen. Er moest in overleg met alle belanghebbenden een nieuw plan komen voor het gebied. Het team bestaat uit John de Rijke, Hans van Hal en Ron Thiry van de Werkgroep Trekdijk uit Nieuw- en Sint-Joosland, Hans van Stel van de Middelburgse Bedrijven Club en Johan Padmos, Eva Beekman en Trude Northolt van de gemeente Middelburg.[l]