Van links naar rechts: Dennis Veldman, Wanda Brasz en Joan Brasz. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Van links naar rechts: Dennis Veldman, Wanda Brasz en Joan Brasz. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Merken dagelijks wat gastvrijheid doet'

MIDDELBURG - Middelburg is op basis van beoordelingen van gasten van accommodaties door de website booking.com uitgeroepen tot één van de vijf meest gastvrije steden van Nederland. De vier andere gastvrije steden zijn Zandvoort, Utrecht, Maastricht en Den Haag.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Burgemeester Harald Bergmann stipte zaterdag het uitroepen van Middelburg tot één van de meest gastvrije steden van Nederland aan in zijn nieuwjaarstoespraak. "Ik had het ook over het geven van complimenten. Laat ik daar nu zelf het goede voorbeeld in geven. Het gevoel van gastvrijheid is iets wat we met z`n allen hebben gecreëerd. Het is een knappe prestatie, iets om trots op te zijn.”

Booking.com is een internationale website waarop mensen een accommodatie voor hun vakantie of reis kunnen boeken en beoordelen. Vorige week reikte ze voor de zevende keer de jaarlijkse Guest Review Awards uit. Voor die awards worden steden gesorteerd op het totale aantal Guest Review Awards 2018-winnaars, vergeleken met het aantal in aanmerking komende accommodaties in die stad. Steden moeten een bovengemiddeld aantal winnaars hebben om op deze lijst te komen.

Vriendelijk
De website stelt dat de gastvrijheid belangrijk is voor 62 procent van de Nederlandse reizigers. "Zij zeggen namelijk dat een vriendelijke, interessante lokale bevolking een van de voornaamste criteria is bij het kiezen van hun volgende bestemming.” In het persbericht wordt Bed and Breakfast ’t Poorthuys, gevestigd in de Koepoortstraat in Middelburg, uitgelicht als ‘uitzonderlijke award-winnende accommodatie’. Ze scoort met een gemiddelde beoordeling van 9,6 zeer hoog in de lijst. Uitbaters Peter Blom en Simon Appleyard werden een jaar geleden al genoemd als één van de 25 beste B&B’s van Nederland door website Tripadvisor. Op 1 februari openen Blom en Appleyard een tweede B&B, in De Koepoort in Middelburg.

Huifkar

Wanda en Joan Brasz van De Huifkar in Middelburg kijken niet op van de award van Booking. "Middelburg is echt gastvrij", zegt Wanda. "We merken zelf dagelijks wat gastvrijheid doet met onze gasten. Het toeristische seizoen lijkt ieder jaar langer te worden. Bezoekers komen vaak terug, juist omdat ze prettig zijn ontvangen. Dat is minder vanzelfsprekend dan je zou denken.”

Coupon

Dennis Veldman, medewerker bediening, valt Wanda lachend bij. "Het zijn de kleine dingen die het verschil maken. Deze week kwam hier een klant met een coupon die minstens twintig jaar oud was, die recht gaf op een gratis kopje koffie met een bolus. Die bon was nog bedacht door een vorige eigenaar, maar voor die gratis koffie hebben we gezorgd!"[l]