De brassband verschijnt zaterdag in galakleding voor het nieuwjaarsconcert. FOTO MATTHIJS VAN DER WAL
De brassband verschijnt zaterdag in galakleding voor het nieuwjaarsconcert. FOTO MATTHIJS VAN DER WAL Foto: Foto: Matthijs van der Wal

OKK laat zich in jubileumjaar (ook) zien op Hrieps

WESTKAPELLE – Brassband OKK Westkapelle viert dit jaar zijn 111-jarig bestaan met een reeks concerten. Het begint zaterdag met een nieuwjaarsconcert in verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst. Tijdens het optreden wordt het speciaal voor het jubileum gecomponeerde werk ‘Van d’n ouwsten toet de guus’ ten gehore gebracht.

DOOR JESSICA ROVERS

Het muziekstuk is gecomponeerd door Stefan Knuijt en gebaseerd op ouderwetse liedjes en het Westkappelse volkslied. “De 'ouwerwesse' zijn liedjes die vroeger op feesten gezongen werden”, legt secretaris Peter Slabber van OKK uit. Hij is als twaalfjarige jongen bij de band gekomen en speelt bijna veertig jaar later nog altijd met veel plezier de es-cornet.

Hij vertelt dat OKK vorig jaar voor het eerst een nieuwjaarsconcert heeft gegeven. “We spelen muziek in de sfeer van het Wiener Philharmoniker: luchtige Weense muziek, Johann Strauss, walsen en polka's. Omdat we dit jaar ons jubileum vieren willen we dit jaar met veel pracht en praal openen. Dat we het 111-jarig jubileum in plaats van het 110-jarig jubileum vieren, is omdat 111 het leuker doet dan 110, maar ook vanwege praktische redenen. Vorig jaar hebben we namelijk veel energie en tijd gestoken in een concours, waar we een eerste prijs en een promotie hebben behaald. Het jubileumjaar hebben we toen een jaartje opgeschoven.”

Vernissage

Naast het nieuwjaarsconcert staan er meer activiteiten op het programma. Zo vindt op 19 april een vernissageconcert plaats in museum Het Polderhuis. De daarbij horende expositie bestaat uit foto's die een beeld geven van OKK door de jaren heen.

Naast het traditionele pinksterconcert en het midzomernachtconcert vinden er dit jaar ook minder conventionele optredens plaats. “Op 11 mei treden we op tijdens muziekfestival Hrieps. Dat ligt buiten onze comfortzone, maar het is een ontzettend leuke manier om onszelf te laten zien aan een heel ander publiek dan we gewend zijn”, stelt Slabber. “Muziek maken houdt in dat je jezelf laat zien en niet alleen tijdens het geijkte rondje met Sinterklaas. We proberen altijd onze programmering zo goed mogelijk aan te passen aan de gelegenheid waar we spelen.”

Koudwatervrees

Volgens Slabber probeert OKK actief naar buiten te treden en zo meer bekendheid te genereren onder met name jongeren. “OKK heeft vijftig leden, maar we zouden graag meer jeugd zien. Daar zijn we hard mee bezig. Op scholen laten we jongeren in aanraking komen met muziek. We merken dat er veel koudwatervrees is met betrekking tot het spelen in een brassband, terwijl het eigenlijk hartstikke leuk is. Muziek maken is mooi, maar samen muziek maken is nog zoveel mooier. Elke keer verwonder ik me hoe instrumenten samen vallen tot één geheel.”[l]