De Saltire (Schotse vlag) bij het stadhuis van Veere.
De Saltire (Schotse vlag) bij het stadhuis van Veere. Foto: Tiny Polderman

AGENDA

Woensdag 23 januari

Foto expositie

10:00 |

Fotoclub FCDD uit Oost Souburg exposeert met 12 portretseries in de ontvangsthal van het ROC, Ravensteijnweg 1, 4337 PG in Middelburg. De portret series bestaan ieder uit 5 foto's waarbij een van onze leden zo persoonlijk mogelijk zijn model in beeld heeft gebracht. De expositie is te zien tijdens kantooruren en zal nog tot februari 2019 te bezichtigen zijn.

Donderdag 24 januari

Handwerkcafé

13:30 | Polderhuis

Op donderdag 24 januari om 13.30 uur is er een handwerkcafé in het museumcafé van het Polderhuis. Er zijn deze middag verschillende dames die bezig zijn met een eigen handwerk, van een muts die gebreid wordt tot een handgemaakte kaart. Iedereen is vrij om aan te sluiten met een eigen handwerk. Belangrijkste is om gezellig samen te zijn, wat te kletsen en ondertussen je handwerk klaar maken. Iedereen is welkom.

'Zing maar mee' zangavond

19:30 | Brasserie de Fontein

Donderdag 24 januari om 19.30 uur is er de Brasserie de Fontein weer een 'zing maar mee' zangavond. Oude en nieuwere versjes zullen ten gehore gebracht worden waarbij de bezoekers de tekst ook mee kunnen zingen doordat er boeken uitgedeeld worden met de liedteksten. Één van de versjes die gezongen gaat worden is 'Mooi is het zonlicht'. Een alom bekend nummer in Westkapelle die tijdens de zangavonden altijd luidkeels ten gehore wordt gebracht. Lijkt het je leuk om ook een keer een zangavond onder Wasschappelaars mee te maken?! Iedereen is welkom vanaf 19:00 uur 'de Fontein' te Westkapelle.

Vrijdag 25 januari

Lezing Dr. C Coulais

19:30 | Bibliotheek van Zeeland

Het Natuurkundig Gezelschap Middelburg verzorgt een lezing door Dr. C Coulais, UVA, over "Mechanische metamaterialen". Door hun structuur krijgen mechanische metamaterialen programmeerbare en interactieve eigenschappen. Deze metamaterialen hebben een gecompliceerd gedrag; we kunnen ze zelfs zien als eenvoudige machines. We maken met 3D-printers specifieke structuren in eenvoudig rubber, die vervolgens onder druk op bepaalde manieren vervormen. Een drietal toepassingen zijn hierop al gebaseerd: een programeerbare schokdemper, onder druk een specifieke vorm aannemen en in één richting wel maar in de andere richting niet willen bewegen. Voor de lezing is speciale kennis niet nodig. Vrijdag 25 januari 19.30-21.45 uur, ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteense dijk Middelburg. Info: www.ngm1780.nl

'A Playlist for Rembrandt'

20:00 | Sint-Augustinuskerk

Op vrijdag 25 januari organiseert Stichting Incanto een bijzonder concert als opening van het Rembrandtjaar 2019. De internationaal bekende klavecinist Bob van Asperen speelt op orgel, klavecimbel en virginaal muziek die Rembrandt in zijn dagelijks leven mogelijk of vrijwel zeker gehoord heeft. Het programma vermeldt componisten als Sweelinck, Van Noordt, Steenwick, Huygens, Froberger, Padbrué en Reincken. Zo wordt 'A Playlist for Rembrandt' een afwisselende concertbeleving, waarbij de luisteren ook beelden van Rembrandt kunstwerken te zien krijgen. Het concert vindt plaats in de Sint-Augustinuskerk, Zuidsingel 70 in Middelburg en begint om 20.00 uur. De kerk is vanaf 19:30 openMeer informatie en reserveren van tickets: www.incantoconcerten.nl

Rock-ballads

20:30 | Wijkgebouw Griffioen

Wijkgebouw Griffioen, tijdelijk "Rocktempel". Jaarlijks verzorgt Stichting Griffioen "De Wijk" een thema-avond "Muziek" met dit jaar als thema rock-ballads. Op vrijdagavond 25 januari speelt in het wijkgebouw de band The Glorious Defenders of the Malt, op. De coverband uit Nieuwdorp speelt al vanaf 1995 in eenzelfde samenstelling. De band staat garant voor een aparte muzikale weergave van bekende en minder bekende bands o.a. Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Radiohead, U2, Snowpatrol. De toegang is gratis. Vrijdagavond 25 januari vanaf 20.30u in het wijkgebouw aan de Griffioenstraat 44 te Middelburg.

Zaterdag 26 januari

Bijeenkomst Repair Café

10:00 | De Kruitmolen

Wat doet u met een kapotte koffiemachine, tablet, laptop, broek, trui of fiets? Weggooien? Mooi niet! Kom er mee naar het Repair Café Middelburg en wij kijken, samen met u, of het te repareren is! Onze gastvrouw/man ontvangt u en begeleidt u naar de juiste reparateur. U betaald alleen de materiaalkosten, maar een donatie is ook welkom! Kom vrijblijvend langs op zaterdag 26 januari van 10.00 tot 14.00 bij Bowling en partycentrum “De Kruitmolen” aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg.

Burns Supper

17:00 | Kleine Kerk

De Stichting Veere-Schotland organiseert op zaterdag 26 januari een Burns Supper. Burns Suppers worden in Schotland jaarlijks eind januari gehouden ter ere van het leven en werk van de Schotse dichter Robert Burns (25 januari 1759-21 juli 1796; 'Auld Lang Syne', 'My love is like a red red rose', etc.) maar zijn in Nederland nog redelijk onbekend. Om daarin verandering te brengen is er nu voor het eerst in Veere een Burns Supper, maar wel op 'Veerse' wijze en met een Zeeuws tintje. Uiteraard wordt er op feestelijke wijze haggis geserveerd, met tattiesen neeps, en klinkt er veel Schotse (live) muziek. Ook is er een sweepstake (verloting) waarbij mooie prijzen zijn te winnen. Aanvang 17.00u, Korenmaat, Kerkstraat 6 in Veere. Info én reserveringen: veere-schotland@veere-schotland of 06-41358263.

Woensdag 30 januari

Lezing over exposeren

16:00 | De Drvkkery

Als je gaat exposeren komt er van alles op je af, maar hoe weet je wat je moet doen en waar vind je informatie? Op deze zoektocht lijkt het wel of iedere kunstenaar het wiel zelf moet uitvinden. Daarom heeft Laurence Steenbergen haar ervaringen en kennis met het exposeren van kunst in een boek gebundeld. Op woensdag 30 januari geeft zij om 16.00 uur een lezing en mini-workshop in de Drvkkery. Toegang is vrij, gelieve te reserveren. In het boek 'De kunst van exposeren' ontdekt de lezer in 5 hoofdstukken de volgende belangrijke aspecten van exposeren.

Jo zorgt met zijn accordeon voor de begeleiding op de 'Zing maar mee' zangavond van donderdag 24 januari in Westkapelle.
Voorbeeld metamateriaal.
Het Repair Café Middelburg team houdt weer een bijeenkomst op zaterdag 26 januari. FOTO BERT HUIGE