Chris Maas (links) en Pieter Wisse bij de nieuwe voorziening in Biggekerke. FOTO EUGÈNE DE KOK
Chris Maas (links) en Pieter Wisse bij de nieuwe voorziening in Biggekerke. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Oppositie: 'Niet tornen aan plannen voorzieningen'

BIGGEKERKE - Niks geen maatje minder, maar alle plannen voor multifunctionele voorzieningen in de kernen gewoon realiseren. Dat is de boodschap van een initiatiefvoorstel van PvdA/GroenLinks en het CDA in de gemeente Veere. “Ik betaal liever iets meer belasting, dan dat ik in de goedkoopste gemeente van Zeeland woon waar niets is”, zegt Pieter Wisse van het CDA.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorig jaar gezegd dat de kosten voor nieuwe voorzieningen in Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle (fase één) en Domburg, Koudekerke, Meliskerke, Veere en Vrouwenpolder (fase twee) veel duurder zijn dan verwacht. Het zou de gemeente Veere geen twintig, maar zeker veertig miljoen euro gaan kosten. Stijgende bouwkosten en een reservering voor onderhoud in de toekomst zijn daarvan de belangrijkste oorzaken.

Energie

Het college heeft aan inwoners van Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle, die in de eerste fase hebben meegedacht, gevraagd of het wat minder mag. “Zo’n vraag en de onzekerheid zijn dodelijk voor het enthousiasme van die mensen”, zegt Chris Maas van PvdA/GroenLinks. “Zij hebben mee mogen denken, daar veel energie in gestoken en dan zeg je opeens dat het allemaal niet kan worden gerealiseerd. De mensen hebben serieuze wensen voor noodzakelijke voorzieningen ingebracht, geen overbodige luxe.”

Zowel Wisse als Maas heeft vraagtekens bij het bedrag van veertig miljoen euro. Toch denken ze dat alles ook kan worden gerealiseerd als het zoveel zou kosten. “Stel dat je zo’n bedrag in één keer leent, wat niet nodig is, dan krijg je een hogere schuld, maar is dat zo erg? We zijn een financieel gezonde gemeente en hebben een lage schuld in vergelijking met andere. Het moet geen probleem zijn. Je kunt nu lenen tegen een historisch lage rente", zegt Wisse. "Wij denken dat je tempo moet maken, ga door op de ingeslagen weg”, vult Maas aan.

Bovendien denkt het tweetal dat je jaarlijks veel geld kunt besparen door duurzame gebouwen neer te zetten in plaats van de verouderde onderkomens van nu. “Voor sommige voorzieningen is het echt vijf voor twaalf. Daar vliegt de energie bijna weg.”

'Dat kunnen ze ergens anders misschien ook doen'

De twee raadsleden denken ook dat andere partijen kunnen helpen. Bij de nieuwe voorziening voor de basisschool De Schute en het dorpshuis in het midden van Biggekerke heeft woningcorporatie Zeeuwland de helft betaald. “Dat kunnen ze ergens anders misschien ook doen. En OOS wil in Serooskerke veel doen. Daar moet je onder bepaalde voorwaarden gebruik van maken”, zegt Wisse.

Leefbaarheid

Als dekking kun je ook denken aan een hogere toeristenbelasting voor hotels en recreatiewoningen, het betaald parkeren aan de kust uitbreiden en je kunt nog eens kritisch kijken naar andere uitgaven. “Je moet keuzes maken. Misschien kan het in andere velden een maatje minder”, zegt Maas. “Wij kiezen voor gelukkige en gezonde inwoners. We hebben leefbaarheid en duurzaamheid hoog in het vaandel”, aldus Wisse.

Reageren

De twee partijen hebben hun initiatiefvoorstel bij het college ingediend. Het is gebruikelijk dat het gemeentebestuur een paar weken de tijd krijgt om er naar te kijken en over na te denken om daarna te reageren.

Scala

Maas en Wisse hopen dat er volgende maand over kan worden gesproken. Ze geven het voorstel, ondanks de gespannen verhoudingen tussen de coalitie en oppositie, een goede kans. “Misschien is het ijdele hoop, maar wij denken dat we een goed voorstel hebben met een scala aan mogelijkheden”, zegt Maas.[l]