Geldfit

Het vroeg signaleren en oplossen van (problematische) schulden is heel belangrijk voor de inwoners. Dankzij een proef van Woongoed, Orionis en de gemeente Middelburg waren er in 2018 geen uitzettingen door huurschulden. Tijdens de proef is er bij oplopende huurschulden direct contact opgenomen met de huurder voor hulp. Het resultaat is geweldig!

De gemeente wil de werkwijze nu uitbreiden met andere partners, zoals werkgevers, onderwijs, vrijwilligersorganisaties en zorgverzekeraars. Het doel hiervan is om inwoners die niet ‘geldfit’ zijn eerder in beeld te krijgen en te kunnen helpen. Ook zetten we in op preventie, bijvoorbeeld in het onderwijs, maar ook bij werkgevers, om inwoners te helpen hun financiën op orde te houden. Uiteraard letten we bij onze werkwijze goed op de privacy. Er wordt geen informatie gedeeld zonder toestemming.

Schaamte is de belangrijkste reden voor inwoners om geen hulp te vragen. Ze verzwijgen hun problemen, terwijl schulden frustratie, ziekteverzuim en groot verdriet in gezinnen veroorzaken. Het speelt bij alle leeftijden. Vaak zijn schulden al zo hoog als mensen om hulp vragen, dat alleen harde sanering nog mogelijk is. Deze proef toont dat we dat kunnen voorkomen door er vroeg bij te zijn.

Dus vroeg signaleren en inzetten op preventie zijn de belangrijkste voorwaarden om onze inwoners ‘geldfit’ te houden. Het zorgt ervoor dat iedereen kan blijven meedoen in Middelburg. De gemeente geeft hieraan de komende maanden met alle partners invulling. Als u hierover ideeën wilt meegeven, schroom dan niet en neem contact op met mij.

Wethouder Chris Simons,
mail: c.simons@middelburg.nl [l]