Ton Stanowicki maakt veel vrij werk waarmee hij geregeld exposeert. FOTO ANNET EEKMAN
Ton Stanowicki maakt veel vrij werk waarmee hij geregeld exposeert. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Er worden hier zoveel mooie dingen gemaakt'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Ton Stanowicki.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De ene Middelburger kent Ton uit de tijd dat hij nog in dienst was bij de Delta, de andere uit de periode dat hij vaak was te vinden in Middelburgse kroegen, in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw. Ik had vrienden al vaak over hem horen praten. Ze hadden het dan steevast over ‘Ton de Pool’. Ik leerde hem zelf pas een paar jaar geleden echt kennen, toen we kennismaakten op een Middelburgs terras, om te praten over zijn werk. Ton Stanowicki is beroepsfotograaf. Dat werd hij in dienst bij energiebedrijf Delta waar fotograaf Johan Sinke zijn mentor was. Sinds 2010 werkt hij als ZZP’er in opdracht, maar hij maakt ook veel vrij werk. Ton is tevens jazzfotograaf. "Live jazzmuziek brengt vaak een warme en spontane sfeer teweeg, maar ik wil juist de schoonheid en het verstilde van de muzikant en zijn instrument vastleggen", schrijft op zijn website. "Ik gebruik compositie om een bijna gestileerd beeld van de sfeer weer te geven. Dat contrast tussen werkelijkheid en beeld maakt de foto's wat mij betreft spannend en interessant."

Sinds 2015 werkt hij ook aan de serie ‘Stadsgezichten’, waarin hij karakteristieke Middelburgers portretteert. Hij fotografeerde er inmiddels bijna tachtig. Als Ton honderd portretten heeft gemaakt sluit hij de serie af en zal hij de beelden, die van onderschriften worden voorzien door Rob van Hese, samenbrengen in een boek waarvan hij thuis al een dummy heeft staan. “Ik maak die serie met heel veel plezier. Ik mocht altijd al graag op het terras zitten om een beetje te speuren naar markante Middelburgers en dacht op een gegeven moment: waarom zou ik ze niet fotograferen? Het is geweldig om te doen. Aan de serie heb ik zelfs nieuwe vriendschappen overgehouden.”

Bijnaam

Maar hoe zit het nu met die bijnaam van Ton? Is hij echt een Pool? “Ik ben geen geboren Middelburger, maar zo voel ik me wel. Mijn vader was Pools en werkte na de Tweede Wereldoorlog voor de Schelde. Van het bedrijf kreeg hij een woning in de Van der Swalmestraat in Vlissingen. Daar ben ik geboren. Middelburg ontdekte ik in de jaren ‘70, toen ik daar op de Detailhandelsvakschool zat. Ik werd kind aan huis in café Seventy-Seven. In de weekenden gingen we op stap in zaken als ’t Podium, die zaak zat daar waar nu De Spot is gevestigd. Het was een mooie tijd. In de jaren ‘80 ontmoette ik mijn grote liefde Sonja en zijn we in Middelburg samen gaan wonen, nota bene in het huis dat ooit van mijn opa en oma was. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt daar ooit nog te vertrekken.”

Hij wil sowieso nooit meer weg uit Middelburg. “Het is zo’n mooie stad. Mijn favoriete buurt is de omgeving van de Lange Noordstraat-Blindenhoek-Bogardstraat. De aanblik van zulke straten verveelt me werkelijk nooit. Ik word ook blij van die leuke dingen die momenteel in de stad worden ondernomen. Er duiken allemaal nieuwe, jonge ondernemers op en je ziet mooie samenwerkingsverbanden ontstaan. Maar er valt altijd nog iets te verbeteren natuurlijk. Zo zou van mij het oude Miniatuur Walcheren direct terug mogen naar het Molenwater. En ik zou ook graag eens een plek zien ontstaan waar de Middelburgse fotografie een permanent podium krijgt. Er worden hier zoveel mooie dingen gemaakt, dat mag toch best wat meer onder de aandacht worden gebracht?”

Als je Ton tegenkomt in de stad staat of zit hij bijna altijd met iemand te kletsen en bijna altijd met die grote lach op zijn gezicht. Met zijn smartphone maakt Ton geen foto’s. Hij loopt echter ook niet rond met zijn camera om de nek. Is hij een ‘klassieke’ fotograaf? Misschien wel. Hij registreert eerst met zijn ogen en daarna pas met zijn camera.

Meer informatie over Ton Stanowicki en wijn werk is te vinden op www.stanowicki.com.[l]