Meer dan duizend woningen vernieuwd dankzij subsidie

MIDDELBURG - Voor de achtste keer stelt de provincie geld beschikbaar om het verkrotten van woningen tegen te gaan. Dit keer ligt er één miljoen euro voor het oprapen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Particulieren, gemeenten en woningcorporaties kunnen een aanvraag indienen om verouderde woningen op te knappen, samen te voegen of te slopen. Het provinciebestuur beoordeelt deze op een aantal punten. Wie de meeste punten heeft, krijgt een subsidie uit de provinciale impuls wonen. “We krijgen standaard meer aanvragen binnen dan dat we geld hebben”, zegt gedeputeerde Carla Schönknecht.

De regeling bestaat nu zes jaar. De provincie heeft er vijftien miljoen euro aan uitgegeven. Er werden 432 aanvragen ingediend en 225 toegewezen. Daardoor zijn meer dan duizend verouderde huizen gesloopt, vernieuwd of samengevoegd. Voor de bouwsector, die toen de regeling in diepe crisis verkeerde, betekende het een omzet van 186 miljoen euro. “Wij wilden Zeeland mooier maken”, zegt Schönknecht over waarom de impuls is opgezet. “We kunnen nu constateren dat we in de opzet zijn geslaagd.”

Een aanvraag voor de achtste ronde indienen kan tot en met 29 maart. De provincie biedt voor de zomervakantie duidelijkheid. Er zijn de komende weken in verschillende gemeenten informatieavonden. In het stadskantoor van Middelburg is er een op donderdag 28 februari van 18.00 uur tot 20.00 uur.[l]