Sommige dingen zijn al klaar, maar er wordt nog volop gewerkt. FOTO'S EUGÈNE DE KOK
Sommige dingen zijn al klaar, maar er wordt nog volop gewerkt. FOTO'S EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Metamorfose voor museum Het Polderhuis

WESTKAPELLE - Na negen weken slopen en verbouwen opent het nieuwe Polderhuis in Westkapelle vrijdag haar deuren. Met hulp van tal van vrijwilligers heeft het vijftien jaar oude dijk- en oorlogsmuseum een metamorfose ondergaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het was hoog tijd voor een Polderhuis 2.0, zegt vrijwilliger van het eerste uur Ada van Hoof. Zij is vrijwel dagelijks in het museum geweest tijdens de verbouwing. "We zijn een geschiedenismuseum en merkten dat het moeilijk was om herhalingsbezoek te krijgen. We hebben bovend dan ook ruimte gemaakt voor een bijzondere wisselexpositie", legt ze uit.

Dit jaar zijn dat schilderijen van de Franse kunstenaar Albert Depré, die begin vorige eeuw door Zeeland reisde. "Een tweede reden om te gaan voor een verbouwing is dat toen wij begonnen, we nog betrekkelijk weinig verhalen hadden. We hebben de afgelopen vijftien jaar enorm veel foto's, objecten en verhalen gekregen. We willen dingen die we krijgen graag laten zien."

Watersnoodramp

Bovendien legde Van Hoof geregeld haar oor te luister bij bewoners en bezoekers. In aanloop naar de verbouwing hebben mensen van het Polderhuis bovendien gesproken met meerdere Westkappelaars. Uit die opmerkingen filterde ze bijvoorbeeld dat bezoekers 1953 misten. "Veel toeristen dachten dat de foto's en teksten over de inundatie over de Watersnoodramp gingen. Nu hebben we op twee plekken specifiek aandacht voor de ramp." Ook misten inwoners aandacht voor verzetsheld Jakob Brasser. "Dat zetten we nu recht", aldus Van Hoof.

Inrichting

Ze heeft alles verwerkt in haar plan voor een nieuw museum. Ze is er anderhalf jaar mee bezig geweest. Tientallen vrijwilligers, van wie sommige alleskunners er elke dag zijn en anderen slechts één taak uitvoeren, hebben dat de afgelopen weken tot uitvoering gebracht. Het heeft geresulteerd in een volledig nieuwe inrichting. Boven is naast de wisselexpositie het verhaal over de dijk te zien. Beneden draait het om de oorlog en haar voor Westkapelle desastreuze gevolgen, maar gaat het ook over het dagelijkse leven in Westkapelle. "Met de nieuwe inrichting hopen we op meer museumbezoek", zegt Van Hoof. "We vinden dat we een goed verhaal hebben te vertellen en willen dat aan zoveel mogelijk mensen doen."

Lees volgende week meer over het nieuwe Polderhuis.

Een aantal verhuisdozen moet nog worden uitgepakt.