Marion Kamper maakt onder meer geometrische objecten uit keramiek. FOTO PETER URBANUS
Marion Kamper maakt onder meer geometrische objecten uit keramiek. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Kunst- en Cultuurroute Middelburg viert 20-jarig bestaan

MIDDELBURG - In de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg opende burgemeester Harald Bergmann zaterdag de twintigste editie van de Middelburgse Kunst- en Cultuurroute.

DOOR PETER URBANUS

Het jubileum wordt gevierd met onder meer een uitgebreide editie van ‘Zeeuwse Gasten’.

Hierbij nodigen deelnemers van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg kunstenaars uit Zeeland uit om op hun locaties te exposeren.

Overzichtstentoonstelling
Zeeuwse Gasten is inmiddels aan de vierde editie toe. Op veertien locaties waarlangs de route voert zijn Zeeuwse kunstenaars met hun werk te gast. In totaal waren er afgelopen weekeinde een kleine dertig ateliers, galeries en kunsthandels te bezoeken. Ook het Zeeuws Museum deed mee. Vanwege het jubileum waren de meeste locaties zowel zaterdag 2 als zondag 3 februari open. Normaal gesproken vindt de route alleen op zondag plaats.
Ook later in het jaar vinden er feestelijke activiteiten plaats, waaronder een overzichtstentoonstelling in de Kloostergangen van de Abdij.


Aanraken

Bezoekers van de Kunst- en Cultuurroute maken op een laagdrempelige manier kennis met allerlei soorten kunst en komen ook in bijzondere panden. Zo woont en werkt Toos van Holstein in een monumentaal, uit 1738 stammend, pand aan de Korendijk. Het was vroeger een pakhuis. Waar nu haar atelier is, liep ooit ook een steeg richting het Balkengat.

Haar gast was Marion Kamper uit Wissenkerke. Ze maakt hoofdzakelijk geometrisch gevormde objecten uit keramiek, metaal en kunststof. Ze is vooral geïnteresseerd in beweging en balans. Anders dan gebruikelijk werden bezoekers juist uitgenodigd Kampers objecten aan te raken en in beweging te brengen. Ook Zeeland komt terug in haar kunst, in de vorm van ‘zeilbootjes’, maar dan wel abstract vormgegeven.

In het eveneens monumentale pand van Jet Sondaar aan de Koepoortstraat was Wil Goed te gast. Burgemeester Schorer liet dit pand in 1735 bouwen. De in Dordrecht geboren beeldhouwster Goed woont al lang in Zeeland en heeft een atelier in Biggekerke. Ze werkt met marmer, serpentijn en albast en laat zich met name inspireren door de Griekse mythologie. Ook vindt ze inspiratie in het werk van grote kunstenaars als Rodin en Michelangelo.

Spiegelbeeld

Sandra van der Meulen, één van de drijvende krachten achter de Kunst- en Cultuurroute, woont en werkt in een achttiende-eeuws pand aan de Spuistraat. Zij maakt gebruik van diverse technieken en materialen. Teksten in spiegelbeeld combineert ze met grillige vormen en lijnen. Te gast was bij haar Tim van Eenennaam. Zijn werk sluit goed aan bij dat van Van der Meulen. Hij omschrijft zijn kunstvorm als geometrisch papierwerk. ‘Ik bedenk een patroon, teken het op de achterzijde van het papier en snijd het met veel geduld uit met behulp van een mesje en een liniaal. Je moet wel helemaal zen zijn op dat moment, anders kun je zo opnieuw beginnen”, lacht hij. Eerder exposeerde Van Eenennaam in Domburg en later dit jaar in ‘thuisbasis’ boekhandel De Drvkkery in Middelburg, waar hij werkt.

De deelnemende galeries en ateliers van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg liggen in het stadshart en zijn nog het hele jaar gratis te bezoeken aan het begin van de maand.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.kunstroutemiddelburg.nl.[l]