Van links naar rechts: Emma Bianchi, Hannie Francke, Dick Hoeksema en Adrie van den Broeke. FOTO EUGÈNE DE KOK
Van links naar rechts: Emma Bianchi, Hannie Francke, Dick Hoeksema en Adrie van den Broeke. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Als het gebeurt, heb je maar één kans'

MIDDELBURG - Als het aan de werkgroep Hartslag Nu ligt heeft elke wijk in Middelburg binnenkort een buurt-AED. "We willen dat iedereen weet dat het belangrijk is", zegt Hannie Francke, die er met een actie voor heeft gezorgd dat er binnenkort een aan de buitenmuur van de Jumbo in de Winston Churchilllaan hangt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hoe belangrijk een AED is? “Mijn man heeft een paar jaar geleden een hartstilstand gehad”, vertelt de Middelburgse Emma Bianchi. “Er was gelukkig een AED en een burgerhulpverlener in de buurt die hem heeft gereanimeerd.” Na de hartstilstand van haar man besloot Bianchi zelf een cursus reanimeren te volgen. “Ik zag dat het werkt. Dat was mijn drijfveer om het te doen.” De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn cruciaal voor de overlevingskansen. “Dat haalt de ambulance niet en voor de politie is het vaak ook te snel. Dan is zo’n AED van levensbelang.”

Projecten als Hartslag Nu spelen daarop in. Het streven van deze organisaties is dat er voor iedereen een AED binnen een straal van 750 meter beschikbaar is. De gemeente Middelburg staat achter dat doel, heeft zich ruim een jaar geleden aangemeld voor Hartslag Nu en vervolgens een werkgroep opgericht, maar zei geen geld te hebben om AED’s aan te schaffen. “Daardoor komt hartveilig wonen in Middelburg moeilijk op gang”, aldus Adrie van den Broeke, die reanimatiecursussen geeft. De werkgroep heeft het aantal AED’s geïnventariseerd en kwam uit op iets meer dan dertig. Een deel is bovendien maar beperkt beschikbaar. Dat is veel te weinig voor een gemeente als Middelburg. De gemeenten Veere, Tholen en Reimerswaal hebben het wel voor elkaar. “Zo zijn we straks als één van de laatste gemeenten hartveilig”, zegt burgerhulpverlener Hannie Francke. “Dat vind ik jammer.”

Verwarmd

Vorig jaar heeft zij de handschoen opgepakt. Ze zette een actie op voor een BuurtAED in haar wijk Klarenbeek. Ze heeft genoeg geld opgehaald. Binnenkort hangt er een AED aan de buitenmuur van de Jumbo. Ze hoopt dat de gemeente de onderhoudskosten van alle AED’s op zich wil nemen. In enkele andere wijken zijn mensen geld aan het inzamelen. Francke zou het liefste zien dat het overal gebeurt. Dick Hoeksema wil er één in de wijk Reijershove. “Daar heb je nu niks”, legt hij uit. “Dat betekent dat er binnen zes minuten niemand is. Daar wil ik graag mijn best voor doen.” Van den Broeke zegt dat er meer nodig is. “Het is een flink kostenplaatje en het apparaat moet in een verwarmde, verlichte kast hangen. Dat is op zich eenvoudig te realiseren, maar het kost wel wat extra. Bovendien heb je vrijwilligers nodig die ermee overweg kunnen. De grootste fout die je kunt maken is echter niets doen. Als het gebeurt, heb je maar één kans.”

Op www.buurtaed.nl is te zien of bij u een AED binnen handbereik is. Op de site staan ook acties die lopen.[l]