Gros partijen wil lagere tarieven Westerscheldetunnel

MIDDELBURG - Tien van de twaalf politieke partijen in Provinciale Staten hebben vrijdag een initiatiefvoorstel ingediend voor lagere tarieven in de Westerscheldetunnel.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Aanleiding voor het voorstel is de groei van het aantal voertuigen dat door de tunnel rijdt. In 2018 waren dat er maar liefst 7.565.315. Het was een groei van 5,3 procent ten opzichte van 2017.

Met de groei van het aantal passages in het achterhoofd zijn de partijen gaan rekenen. Volgens prognoses lijkt de groei de komende jaren alleen maar toe te nemen. De bestemmingsreserve voor de Westerscheldetunnel zou in 2033 uitkomen op 177 miljoen euro. “Dat geeft ruimte om nu wat aan de tarieven te doen”, schrijven de initiatiefnemers in het voorstel dat vrijdag 1 maart wordt besproken. Tien van de twaalf partijen in Provinciale Staten willen sowieso dat er geen trendmatige verhogingen meer komen tot het einde van de toltermijn. Daarnaast stellen ze voor om een korting voor veelgebruikers in te voeren van minimaal vijftig procent en een korting op de T-tag-tarieven van minimaal veertig procent ten opzichte van de normale tarieven. Het moet ingaan op 1 januari 2020. En als er extra meevallers zijn moeten deze worden gebruikt om de tunnel eerder tolvrij te maken, zeggen de SGP, PvdA, CDA, D66, CU, PVV, SP, VVD, Partij voor Zeeland en Zeeland Lokaal. Alleen 50Plus en GroenLinks doen niet mee.[l]