Warme Truiendag

MIDDELBURG - Vrijdag (15 februari) is zo’n dag waarop ik als wethouder niet alleen vergader, maar ook naar school ga. Dat is altijd een leuke afwisseling. Een poosje tussen de kinderen op school, vertellen wat je doet als wethouder, voorlezen op Nationale Voorleesdag, of een gastles verzorgen over milieu en duurzaamheid tijdens de jaarlijks terugkerende Warme Truiendag.

Als wethouder Milieu ga ik dit jaar op Warmetruiendag ook naar een basisschool om samen met de kinderen na te denken over de gevolgen van klimaatverandering. Het is altijd verrassend met welke vragen, ideeën en eerlijke verhalen kinderen komen.

Onlangs vroeg ik in een klas wat er thuis gedaan werd aan maatregelen die goed zijn voor het milieu. Dat varieerde sterk. Sommige kinderen gaven aan dat ze er thuis heel bewust mee bezig zijn. Soms met kleine dingen, zoals het scheiden van afval, niet zomaar iets weggooien als het kapot is, maar proberen het te repareren of zonnepanelen op het dak. Tot een jongetje zijn vinger opstak en zei: “Wij doen niets, want mijn vader vindt het allemaal onzin!” Daar was iedereen even stil van. De kinderen keken naar de wethouder, wat hij er van vond. Ik vroeg aan hen: “Wat vinden jullie dat we zouden moeten doen? Het is mooi om dan met de kinderen na te denken over de zorg voor het milieu en de aarde waarop we leven. Zij vinden dat heel vanzelfsprekend. En uiteindelijk doen we het allemaal voor onze kinderen en de volgende generaties.

Wethouder Chris Dekker[l]