Nieuwbouw in Koudekerke

KOUDEKERKE - In Koudekerke wordt woensdag (13 februari) de start van de bouw van vijftien appartementen en een gemeenschappelijke ruimte aan de Kerkstraat gevierd.

De officiƫle starthandeling doet denken aan de werkwijze van de vroegere dijkwerkers uit Westkapelle. Er wordt gebruik gemaakt van een replica van een oude zeewering heistelling. Wethouder Arie Schot van de gemeente Veere en de betrokken partijen - woningcorporatie Zeeuwland en stichting Zeeuwse Gronden - slaan samen deze symbolische eerste paal.

Begeleiding
De nieuwbouw komt op de plaats van de bestaande woningen aan de Kerkstraat 53 tot en met 83. Zeeuwse Gronden biedt huisvesting aan mensen met een ernstige chronische psychiatrische aandoening. De bewoners krijgen behandeling en begeleiding van medewerkers van Zeeuwse Gronden. De organisatie heeft als doel in elke gemeente in Zeeland een dergelijke kleinschalige woonvoorziening te realiseren.
Naast appartementen en een gemeenschappelijke ruimte komen er in het gebouw een kantoor, spreekruimte en twee kleine logeerappartementen. In de logeerappartementen bestaat de mogelijkheid voor tijdelijke opvang.

Klankbordgroep
Het gebouw wordt energiezuinig gerealiseerd, volgens de BENG norm (Bijna Energie Neutraal Gebouwd). BENG geeft normen aan voor de isolatie en kierdichting, het maximale energiegebruik en percentage hernieuwbare energie.
Er is een klankbordgroep samengesteld die bestaat uit een aantal omwonenden van de Kerkstraat. Het ontwerp van het gebouw, de planning en het bouwproces zijn afgestemd met de klankbordgroep. 'Alle oorspronkelijke bewoners uit de Kerkstraat 53 tot en met 83 hebben inmiddels een andere geschikte woonruimte gevonden', aldus Zeeuwland. 'We hebben de bewoners actief geholpen bij het zoeken naar andere woonruimte.' Naar verwachting zijn de appartementen eind 2019 klaar.[l]