Derk Thijs heeft jaren in Zwitserland gewoond, maar leeft nu weer in Middelburg. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Derk Thijs heeft jaren in Zwitserland gewoond, maar leeft nu weer in Middelburg. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Het is fijn weer zo dicht bij familie te wonen'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Derk Thijs.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Als Middelburgers van boven de veertig beginnen over stadsgenoot Derk Thijs, dan is de kans vrij groot dat zij het hebben over de Derk die in de jaren '70 van de vorige eeuw furore maakte in de wereld van het windsurfen en die later zijn eigen surfplanken én roeifietsen op de markt bracht. Jongere Middelburgers kennen echter vooral zijn zoon Derk, die na een een paar jaar uit de stad en het land te zijn weggeweest nu weer aan de weg timmert in Zeeland. Als architect, maar ook als DJ.

Zwitserland

Derk (1982) woonde en werkte tot twee jaar geleden in Zwitserland. Het was een samenloop van omstandigheden. Hij begon aan een studie in Utrecht, die hij bij nader inzien toch niet zo spannend vond. Dingen maken vindt hij nu eenmaal interessanter dan dingen uitleggen. Daarom verkaste hij al na een jaar naar de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waar hij in 2008 zijn bachelor Architectuur behaalde. Vervolgens oriënteerde hij zich wereldwijd op een goede plek om zijn master te doen. Dat werd uiteindelijk de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich.
Het was nooit de intentie om ook na de studie in Zwitserland te blijven wonen, maar in 2010 ging de Nederlandse bouwwereld gebukt onder de crisis, terwijl de zaken in Zwitserland juist prima gingen. "In Zwitserland wonen nu eenmaal veel mensen met geld die in die tijd veel in vastgoed investeerden." Derk werkte twee jaar voor een groot architectenbureau, om vervolgens verder te gaan als zelfstandig architect én docent Meetkunde aan de universiteit van Luzern. Ook dat bracht niet wat Derk had gehoopt. Na een goed gesprek met zijn Duitse vriendin Vanessa besloot het stel samen met hun zoontje Boi (terug) naar Nederland te verhuizen.

Afslag

In Middelburg was het ook weer even zoeken naar de juiste afslag, maar die is nu gevonden. Samen met Vanessa startte hij architectenbureau Thijsgutberlet Architecten dat is gevestigd in de Latijnse Schoolstraat. Zijn eerste opdrachten kreeg Derk vooral van gevestigde namen in Zeeland, die hij goed kent, zoals Ron Kodde en zijn stiefvader, kunstenaar William Verstraeten. In het afgelopen jaar kwamen daar diverse projecten bij die hij in z’n eentje doet. Het bevalt hem uitstekend, al is hij de eerste om toe te geven dat hij soms wel erg veel met zijn werk bezig is. "Ik werk graag en hard. Zestig uur per week is geen uitzondering. Ik vind kwaliteit erg belangrijk en ga ook daarom helemaal op in projecten. Dat neem ik nogal serieus ja, maar wel met alle plezier hoor."

Dierlijk

Die toewijding aan zijn werk maakt nieuwsgierig naar die andere bezigheid van Derk: de avonden waarop hij tijdens allerlei Middelburgse feestjes in de horeca is te zien en te horen is als DJ Dierlijk.

Valt dat goed te combineren met zijn drukke leven als architect en vader van een jonge zoon? "Dat lukt prima hoor. Ik draai nu minder dan vroeger. Het is altijd een uitlaatklep voor mij geweest. Het fijnste van plaatjes draaien vind ik de onmiddellijke feedback. In Amsterdam en Zürich waren de zalen waar ik stond wel een stuk groter. Toen was het ook echt een bijverdienste, nu doe ik het meestal voor de lol."

Het lijkt er inderdaad op dat Derk in Middelburg zijn draai nu écht heeft gevonden. "Het is fijn om terug te zijn in Zeeland en weer zo dicht bij alle familie te wonen. Het is te gek om Boi zo vrolijk bij opa op bezoek te zien gaan. Dat is kwaliteit van leven!"[l]