Theo Schouwenaar en Derk Alssema van de gemeente Goes. FOTO HANS COLIJN
Theo Schouwenaar en Derk Alssema van de gemeente Goes. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Duizenden fietsers maken weer een vuist in Goes

GOES - Met het op slot zetten van een rode fiets in de Lange Kerkstraat heeft wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes donderdag de inschrijving voor de komende aflevering van de landelijke Ride for the Roses geopend. “We zijn ontzettend trots dat het evenement opnieuw in Goes plaatsvindt en hopen op een grote opkomst en opbrengst.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de derde keer dat Goes gastheer is van de landelijke Ride for the Roses. Eerder was dat het geval in 2008 en in 2014. De eerste keer reden er 14.000 mensen mee. Zij haalden bij elkaar ruim 1,1 miljoen euro op. In 2014 verschenen 11.000 mensen aan de start bij de Zeelandhallen. Ook toen was de opbrengst ongeveer 1,1 miljoen euro. “We zijn ontzettend blij dat we elkaar weer hebben gevonden. Daardoor kunnen we het onderzoek naar kanker versnellen”, zei een woordvoerder van KWF.

Het goede doel heeft de organisatie van de benefiettocht voor het eerst zelf in handen. Voorheen was deze in handen van een stichting. “KWF weet dat hier veel ervaring zit, omdat we het al jaren doen, en dat ze hier een warme gemeenschap aantreffen”, voegde voorzitter Eddy Bogaert van het organisatiecomité toe.

De Goese wethouder Derk Alssema zei blij te zijn dat de benefiettocht opnieuw naar Zeeland komt. “Het is een prachtig evenement, omdat het er in de eerste plaats voor zorgt dat we een steeds grotere vuist kunnen maken tegen de vreselijke ziekte. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat het peloton één grote familie is. Iedereen praat met iedereen en deelt zijn of haar ervaringen.”

Eenvoudig

Onder anderen Jo de Roo zag hoe Alssema kort daarna een rode fiets in de Lange Kerkstraat op slot zette en daarmee de inschrijving officieel opende. De bekende wielrenner uit Schore weet wat het is om tegen kanker te vechten en zei het mooi te vinden dat de tocht weer naar Goes komt. “Alles wat ze tegen de ziekte doen is mooi.” HIj denkt dat Zeeland een trouwe partner is voor KWF, omdat de tocht hier eenvoudig kan plaatsvinden. “Je hebt hier brede wegen en het is niet zo druk. Daardoor is het betrekkelijk eenvoudig om zo’n evenement te organiseren. Bovendien heeft Goes laten zien dat ze dit kan.” Of De Roo zelf meedoet op zondag 15 september weet hij nog niet. “Vorige keer heb ik nog wel meegedaan, maar ik weet niet of ik nog wel zulke lange afstanden wil en kan rijden.”

Er staan op zeven plekken in Goes rode fietsen om de aandacht op het evenement te vestigen. De opvallende tweewielers staan symbool voor de duizenden fietsers die in september deelnemen. Theo Schouwenaar van het organisatiecomité hielp Alssema met de opening. Er is een route vernoemd naar de Goesenaar, bij wie in 2012 kanker is geconstateerd. Hij had twee keer veel baat bij een nieuwe medicijn. Vorige zomer bleek dat de tumor zich toch verder had ontwikkeld. “Ik hoop natuurlijk dat mijn arts me straks belt om te vertellen dat er door onderzoek weer een nieuwe medicijn is”, zei hij donderdag. De naar hem vernoemde route is 100 kilometer lang. Er zijn ook tochten van 10, 25 en 50 kilometer. Inschrijven kan via www.ridefortheroses.nl.[l]