Middelburg en haar werk als actirce en model zorgen voor balans in het leven van Sunna Neuféglise. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Middelburg en haar werk als actirce en model zorgen voor balans in het leven van Sunna Neuféglise. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Een rol in een kostuumdrama is mijn grootste wens'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Sunna Neuféglise.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


In Middelburg staat ze iedere week lekker te schoffelen in haar moestuintje. In het Italiaanse Narni loopt ze als first lady in de jaarlijkse ‘parada’ van de stad. In Middelburg zie je haar nu eens helpen met een muurschildering, dan weer met het schenken van drankjes op een feestje. En in Amsterdam en andere wereldsteden poseert ze voor reclamespotjes van bijvoorbeeld Andrélon en Vacansoleil.

Voor een buitenstaander lijkt het of actrice en model Sunna Neuféglise leeft in een wereld vol tegenstellingen, maar zelf ervaart ze dat niet zo. “Het zijn nu eenmaal de dingen die ik doe. Ik ben gelukkig in Zeeland, dol op mijn familie en ik houd van Middelburg, maar er is ook die Sunna die overal ter wereld bezig zou kunnen zijn. Dat is mijn werk. Het zijn verschillende levens, maar ze bijten elkaar niet. Ze zorgen juist voor de balans die ik altijd zoek.”

Hoewel Sunna al een paar jaar in Middelburg had gewerkt, leerde ik haar vorig jaar pas kennen. Via Instagram. Ze viel op door lokale fotoshoots die ze op het medium deelde. Het verbaasde me dat iemand met 48.000 volgers dat deed. Toen ik nog eens goed keek ontdekte ik dat ze Middelburgse was. Het was genoeg reden om een keer met haar af te spreken. Ze legde uit dat ze er altijd van had gedroomd om actrice te worden en dat ze op haar twintigste besloot er echt voor te gaan.

Ze volgde Theaterschool De Trap en kwam vervolgens terecht op allerlei sets. Ze speelde in films, video’s en series en werd model in campagnes voor Sebastian Den Herder, maar ook voor Film by the Sea en Levi’s. Een paar maanden later sprak ik haar nogmaals, over haar rol in de film ‘Kras Lot’ van Jesse de Vries, waarin ook Hans van der Togt en Heddy Lester speelden.

Prostituee

Die film, die in november in première ging, heeft nog geen spin-off gehad voor Sunna, maar er is wel weer van alles gebeurd. Zo is ze sinds 1 januari presentatrice van het programma ‘Evenement van de week’ op Omroep Zeeland. Ze doet dat in ieder geval een jaar, in opdracht van CCXL Media.

Binnenkort gaat ‘Love Machines’ in première van de Poolse regisseur Michal Materna, zoon van de acteur Krzysztof Materna. Sunna speelt de vrouwelijke hoofdrol in de film, die zich grotendeels in Amsterdam afspeelt. De opnamen vond ze heftig. “Het is een Poolstalige film, maar ik speel een prostituee op de Wallen, die vooral Engels en Frans praat en zelfs een zinnetje Nederlands. De naaktscènes vielen me mee, want dat gaat heel netjes. Ik was steeds half bedekt en van mijn tegenspeler had ik niet veel te vrezen. Hij valt niet op vrouwen. Maar de opnamen op de Wallen zelf waren wel heftig. Ik zat ’s avonds in een echt peeskamertje. Dat was helemaal schoongemaakt, maar dan nog is de vibe heel apart. En dan die sfeer er omheen. De huurbaas was erg vrouwonvriendelijk en ongeduldig. Ik sprak met een prostituee uit Bosnië. Schrijnend! En dan al die passanten, die vroegen hoeveel ik kostte. Zelfs toen ik aangaf er alleen te zitten voor een film gingen sommigen door. ‘Na de film dan?’ Dat geloof je toch niet?”
Ik geloof haar wel. Ik vind de avonturen van Sunna razend interessant de tegenstellingen in haar leven intrigerend. “Als kind riep ik altijd dat ik prinses wilde worden. En moeder. Op dit moment is een rol in een groot kostuumdrama echter mijn grootste wens.” Of die droom ooit gaat uitkomen voor Sunna kan niemand voorspellen, maar ze kán het, dat weet ik zeker.[l]







.