Nancy van de Ven in actie in Imola in Italië. FOTO YAMAHA RACING/JUAN PABLO ACEVEDO
Nancy van de Ven in actie in Imola in Italië. FOTO YAMAHA RACING/JUAN PABLO ACEVEDO Foto: Juan Pablo Acevedo

Nancy van de Ven blijft jagen op de titel

VLISSINGEN - Op vrijdagavond 1 maart gaat in bioscoop Cinecity in Vlissingen 'One Goal' in première, een film over de Vlissingse motorcrossers Nancy en Rinus van de Ven en hun jacht op de wereldtitel. Arno van de Brink van www.motocrossplanet.nl volgde de familie een jaar lang.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

In december stond Nancy van de Ven in Eindhoven al op de rode loper bij een bioscoop, voor de première van de film ‘The Hard Way To Win 3’, waarin de Vlissingse met motorcrossers Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff een hoofdrol vertolkt. Op 1 maart gaat in Vlissingen nóg een film met haar in de hoofdrol in première: ‘One Goal’. Deze keer vertelt de maker van de film, Arno van de Brink, het verhaal van Nancy en haar broer Rinus en hun gevecht om de wereldtitel motorcross te winnen.

De talentvolle Rinus had in zijn hoogtijdagen de potentie om de titel te winnen, maar hij zag zijn carrière stranden in 2010, toen hij zijn rug op meerdere plaatsen brak. Toen hij was gestopt nam Nancy het stokje over. Vanaf het moment dat ze oud genoeg was om deel te nemen aan het wereldkampioenschap deed ze meteen mee in de top. Al na twee jaar streed ze mee voor de podiumplaatsen. De wereldtitel kwam daarna in beeld, maar steeds waren er factoren die de eerste plaats in de weg stonden: onervarenheid, een diskwalificatie en een zware blessure. Ze werd in 2016 tweede van de wereld, in 2017 vierde en in 2018 nog een keer tweede.

‘One Goal’ schetst een beeld van Nancy die met haar familie naar de titel toewerkt. In de film wordt veel gebruik gemaakt van wedstrijdbeelden, maar ook bij de familie thuis werden veel opnamen gemaakt. Dat was volgens Nancy geen vervelende ervaring. “Het was gezellig hoor. We hadden geen last van hun aanwezigheid.” En ze was voorbereid. “Toen ‘The Hard Way to Win 3’ werd gemaakt was het al het plan om ook nog een film te maken over mij en Rinus. Het is ook een mooi verhaal. Mooi in de zin van ‘goed, dan toch’.”

Strijdvaardig
Over haar plannen voor 2019 wil Nancy nog niet te veel kwijt, maar zeker is wel dat ze een wereldtitel nog niet uit haar hoofd heeft gezet. “Ik ben nog maar 21 en heb nog veel tijd. Op termijn wil ik kinderen en misschien ga ik ook nog wel andere dingen doen, maar nu nog niet hoor. Ik ben weer volop aan het trainen en dat gaat heel goed!” Nancy klinkt opgewekt en strijdvaardig, maar opeens praat ze wat langzamer. “We zijn nog wel op zoek naar extra sponsors. De sport kost veel geld, zeker die reizen. Zonder te willen bedelen: we zouden echt blij zijn met extra middelen.” Tickets kosten vijftien euro en zijn verkrijgbaar via www.thehardwaytowin.nl. Naast de film en presentatie van de plannen voor komend seizoen kunnen fans van Nancy ook met haar op de foto. De aanvang van de première is 18.30 uur.[l]