Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Stationsbrug waarschijnlijk toch deze winter weg

MIDDELBURG - De provincie Zeeland wil de Stationsbrug in Middelburg toch renoveren.

DOOR BRITTA JANSSEN


Eerder nam de provincie Zeeland, eigenaar van de brug over het Kanaal door Walcheren, de vernieuwing in heroverweging, omdat de renovatie duurder uitvalt dan verwacht. Dat komt door de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof Chroom-6 in oude verflagen op de brug. Vorige week liet de provincie na onderzoek weten renovatie toch de beste oplossing te vinden. Als Provinciale Staten 3,6 miljoen euro extra voor het werk willen uittrekken, wordt de brug komende winter opgeknapt.
Het verwijderen van Chroom-6 brengt extra veiligheidsmaatregelen met zich mee. De provincie stelt de kosten te kunnen terugbrengen door de aannemer met een alternatieve stralingsmethode te laten werken: sponge jet. Hierbij absorberen sponsjes volgens de provincie 95 tot 98 procent van de stof en dat levert minder uitstoot op dan regulier stralen. 'Bij de eerste testen is geen uitstoot van Chroom-6-deeltjes in de lucht gemeten.' De aannemer wil nog aanvullende praktijkproeven doen.

Winter
Als Provinciale Staten in maart besluiten 3,6 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, vindt het werk volgende winter plaats en gaat de brug waarschijnlijk in oktober op transport. 'Voor die tijd bespreken we met de omgeving hoe we hinder tijdens het werk kunnen beperken.'[l]