Kees Deggeller en Arjan Overbeeke bij de zonnepanelen.
Kees Deggeller en Arjan Overbeeke bij de zonnepanelen. Ruud Backx

Veerenaren wekken zelf duurzame energie op

VEERE - Inwoners van de stad Veere hebben het initiatief genomen tot een gezamenlijke oplossing voor duurzame energielevering. Zesentwintig huishoudens hebben zich verenigd in de Zonne-Energie Veere Coöperatie (ZEV). Dit is de eerste van drie energiecoöperaties op Walcheren die vanaf donderdag (28 februari) operationeel is.

Het dak van een loods van Bouwbedrijf Veere in Zanddijk dient als plek waar de benodigde zonnepanelen op worden bevestigd. Op deze wijze kunnen de deelnemers, veelal eigenaren van monumentale panden in de kern van de stad, met alle beperkingen van dien, toch profiteren van duurzame energiewinning.

Bij het gezamenlijk inkopen van duurzame energie dragen de gebruikers bij aan een lagere milieubelasting. 'Bovendien kan door gezamenlijke inkoop van zonnepanelen prijsvoordeel worden behaald', aldus de ZEV.

Het oorspronkelijke initiatief voor een gezamenlijke oplossing voor duurzame energie ontstond bij de Stadsraad Veere. Bij de ontwikkeling van verdere plannen zijn geïnteresseerde bewoners begeleid door ‘Maak onze regio duurzamer’, een adviesorgaan dat vraag en aanbod aan elkaar koppelt. De nadere realisering is tot stand gekomen met medewerking van het Zeeuws Klimaatfonds, Bouwbedrijf Veere, gemeente Veere en Rabobank Walcheren-Noord-Beveland.

Roos

'Het toegestane verzorgingsgebied van een coöperatieve zonnestroominstallatie wordt bepaald door middel van een zogenaamde postcode-roos. In het hart van de roos wordt de zonnestroom opgewekt, de coöperatieleden dienen te wonen in de fysiek aan elkaar grenzende gebieden (bloemblaadjes) rondom het hart.' Bij voldoende belangstelling wil ZEV een tweede zonnestroominstallatie verwezenlijken. Hiervoor is een wachtlijst opgesteld. Geïnteresseerden die wonen in de postcodegebieden 4351, 4352, 4354, 4332 of 4341 kunnen zich aanmelden bij Kees Deggeller via postcoderoosveere@gmail.com. 'Het initiatief is vooral geschikt voor kleinverbruikers die geen vergunning kunnen krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen, een ongeschikt dak hebben of het simpelweg niet mooi vinden panelen op eigen terrein aan te brengen. Ook aanbieders van een geschikte locatie voor de nieuwe installatie worden uitgenodigd te reageren.'[l]