Demi (l) en Lieke bij de portretfoto’s die ze van elkaar gemaakt hebben. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Demi (l) en Lieke bij de portretfoto’s die ze van elkaar gemaakt hebben. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'We letten nu beter op licht en achtergrond'

VEERE – In de Schotse Huizen van Museum Veere opende woensdag een kindertentoonstelling met 32 foto’s. De expositie sluit aan bij ‘Veerenaren Vastgelegd’ met het werk van de overleden Veerse stadsfotograaf Leonard den Beer Poortugael.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


De expositie ‘Veerenaren Vastgelegd’ is een eerbetoon aan de excentrieke fotograaf Leonard den Beer Poortugael (1938-2017). De foto’s geven een sfeervol beeld van de werkende bevolking van Veere.

Precies
Aansluitend bij de expositie heeft de werkgroep educatie van het museum twee werkplaatsmiddagen georganiseerd waarbij ze samen met kinderen het werk van Den Beer Poortugael bekeken. “Tegenwoordig kun je zoveel foto’s maken als je wilt”, zegt werkgroeplid Mies van den Hemel. “Het resultaat is ook gelijk te bekijken. Dat was vroeger wel anders. Toen moest een fotograaf heel precies zijn beeld kiezen en wachten totdat de foto’s ontwikkeld waren om het resultaat te zien.”

Achtergrond
Tijdens de workshops hebben de kinderen geleerd na te denken over het soort foto dat ze willen maken. “Mies heeft verteld hoe je met het licht kunt spelen om een mooiere foto te maken,” zegt Lieke (11). Samen met haar vriendin Demi (12) gaat ze regelmatig naar buiten om foto’s te maken. Demi: “Nu letten we beter op de achtergrond, als we een portret maken.”
De twaalf jonge fotografen mochten zelf uit de geschoten foto’s de beste selecteren voor de kindertentoonstelling. Lieke had veel leuke en goede foto’s, maar heeft uiteindelijk een keuze kunnen maken, net als Demi: “Het is belangrijk dat we het zelf mooi vinden en ik hoop dat de bezoekers van het museum de foto’s ook mooi vinden.”

Trots

Als de kindertentoonstelling woensdag geopend is en iedereen onder het genot van een hapje en een drankje napraat, vertelt Linn (9) wat zij ervan vond: “De workshops waren leuk en fotograferen is ook heel leuk.” Trots laat ze aan haar moeder en broertje haar foto’s zien.

Beide tentoonstellingen zijn tot en met 19 mei te bezichtigen in de Schotse Huizen van Museum Veere.[l]