De rode loper ging een paar maanden geleden uit toen de schouwburg werd heropend. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De rode loper ging een paar maanden geleden uit toen de schouwburg werd heropend. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Verbouwing schouwburg valt goedkoper uit

MIDDELBURG - De vorig jaar afgeronde renovatie van de schouwburg in Middelburg is zeven ton goedkoper uitgevallen dan gedacht. De gemeenteraad had 8,5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Middelburg kan de zeven ton niet aan iets anders uitgeven. “We hebben moeten lenen om de verbouwing van de schouwburg te bekostigen”, schrijft het college van burgemeester en wethouders in een memo aan de raad. De kapitaallasten gaan de komende jaren door het plusje wel met 54.000 euro omlaag.

In de memo laat het college weten geen vijf ton beschikbaar te stellen aan exploitant Frans Lievens voor aanpassingen aan de trekkenwand, de technische installatie voor het decor, aan de achterzijde van het podium. Het was sowieso niet opgenomen in het programma van eisen en de installatie voldoet nog aan alle wet- en regelgeving. Dat heeft het Liftinstituut geconstateerd. Ze heeft alle installaties in het theater gecontroleerd. Voor de trekkenwand heeft ze wel aanbevelingen gedaan wat betreft de veiligheid.

Het college zegt echter dat de wand de verantwoordelijkheid is van Lievens. Daarnaast heeft Middelburg, bovenop het programma van eisen, tijdens de renovatie aanvullende wensen ingewilligd. Het onderhoud is op peil gebracht. De komende jaren hoeft er weinig tot niets te worden gedaan aan het gebouw, denkt het gemeentebestuur. Er is ook flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Er zijn nu warmtepompen en zonnepanelen op het dak. Door dat laatste gaat de energierekening waarschijnlijk omlaag. “Er kunnen voldoende middelen worden gereserveerd voor grote uitgaven zoals een upgrade van de trekkeninstallatie”, zegt het college.[l]