Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Gemeente Veere blij met
animo leefbaarheidsenquête

DOMBURG - Ruim 2200 ingevulde enquêtes heeft de gemeente Veere terug gekregen in het grote leefbaarheidsonderzoek dat ze deze maanden uitvoert onder haar inwoners.

DOOR BRITTA JANSSEN

De vragenlijst kon tot maandag worden ingevuld. 'Er zijn tot nu toe 1200 enquêtes online ingevuld tegen een kleine 1000 analoog', liet een woordvoerder van de gemeente Veere vorige week weten. 'Het reactiepercentage zit al op meer dan veertig procent. Voor ons is dit een erg goede opbrengst.'

De gemeente Veere verwacht een eerste rapportage over de resultaten van het onderzoek rond de zomer.

De strekking van de enquête is of en in welke mate Veerenaren vinden dat het toerisme de leefbaarheid in de gemeente onder druk zet. De gemeente heeft de vragenlijst vorige maand uitgezet onder 5200 willekeurig gekozen inwoners. Dit is het eerste van in totaal vijf onderzoeken naar de balans tussen leefbaarheid en toerisme. Na de zomer maakt een extern bureau een analyse van alle gegevens voor de gemeenteraad. “Dan kunnen we gefundeerde keuzes maken”, legde wethouder Bert van Halderen in februari al uit.

Kamerverhuur
Naast de enquête staan er voor de komende maanden nog vier onderzoeken naar de leefbaarheid op stapel. Zo beschikt het Kenniscentrum Kusttoerisme - dat samen met de HZ University of Applied Sciences ook de enquête uitvoert - over gegevens over verblijfsrecreatie. Veere brengt per kern de hoeveelheid verblijfsaccommodaties, zoals hotels, pensions en campings in beeld. De gemeente wil vooral een duidelijker overzicht hebben van de private huursector, waaronder Airbnb en kamerverhuur vallen.
Het derde onderzoek spitst zich toe op de parkeerdruk en het vierde onderzoek gaat over de verkeersstromen in de kernen. Het totaalpakket aan informatie vult Veere aan met wat er over het toerisme in de verschillende dorpsvisies staat.
Van Halderen vindt het grote onderzoek belangrijk, omdat de gemeente op basis van de resultaten gefundeerde besluiten kan nemen.[l]