Doktersassistente Nathalie Bouwman (l) en hotelreceptioniste Jo-anne de Munck zijn Skills Heroes. FOTO LENNY VAN HOEFFELEN
Doktersassistente Nathalie Bouwman (l) en hotelreceptioniste Jo-anne de Munck zijn Skills Heroes. FOTO LENNY VAN HOEFFELEN Foto: Lenny van Hoeffelen

Skills Heroes in acties op een historische locatie

MIDDELBURG – De grote zaal van het oude stadhuis in Middelburg was donderdag tot en met zaterdag het strijdtoneel van de Skills Heroes 2019. Tijdens het NK Doktersassistent en NK Hotelreceptionist streden 23 kandidaten om de titels. Er vielen geen Zeeuwen in de prijzen.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Landelijk zijn er 58 vakwedstrijden, verdeeld over verschillende locaties. Tijdens een voorronde op de eigen school worden deelnemers geselecteerd die het, in hun eigen vakgebied, tegen andere mbo-ers mogen opnemen tijdens de nationale finales. Scalda heeft de organisatie van de Nationale Kampioenschappen Doktersassistent en Nationale Kampioenschappen Hotelreceptionist op zich genomen.

Triage

De grote zaal van het Middelburgse stadhuis is vorige week verdeeld in drie sectoren. Aan de ene kant vinden de rollenspellen van het NK Hotelreceptionist plaats en aan de andere kant zijn de werkplaatsen van de doktersassistenten waar zij patiënten ontvangen. In het midden is er een zogenaamde back-office, waar de deelnemers gegevens kunnen verwerken die tijdens de rollenspellen aan bod gekomen zijn. Bij beide wedstrijden krijgen de deelnemers verschillende situaties voorgeschoteld. Acteurs spelen patiënten en hotelgasten.

De hotelreceptionist wordt door twee juryleden beoordeeld. Hotelgasten die komen inchecken, klachten hebben of een probleem voorleggen, moeten goed behandeld worden. Ook de doktersassistenten worden beoordeeld door een vakjury die het rollenspel met de patiënt, de medische handelingen en de telefoontjes nauwkeurig volgen. Nathalie Bouwman (19) uit Oosterland komt namens Scalda uit bij het NK Doktersassistent. “In de klas hebben we veel geoefend met rollenspellen. Ik vind de triage, het beoordelen van de urgentie, het leukst om te doen. Tijdens een van de rollenspellen moest ik de patiënt een tetanus-injectie geven en een wondje verbinden.”

Verboden

Het meedoen aan Skills Heroes vraagt veel concentratie, vakbekwaamheid, maar ook wachten op je beurt. Tijdens het wachten wordt er al snel gekletst met andere deelnemers. De rollenspellen zijn verboden onderwerp, maar daarbuiten is ook genoeg te bespreken. “Ik vind het leuk om andere studenten te ontmoeten die dezelfde opleiding volgen als ik. In de relaxruimte liggen zitzakken en staat een grote tv. Ook zijn er masterclasses die je kunt volgen.” In het hotel waar ze gedurende de wedstrijddagen verbleef zag Nathalie een jonge dame met een Scalda-jasje lopen. Ze hoorde haar ‘Skills Heroes’ zeggen en zo kwamen Nathalie en Jo-anne de Munck met elkaar in contact. Jo-anne (22) uit Zierikzee vertegenwoordigt haar opleiding bij het NK Hotelreceptionist. Burgemeester Harald Bergmann maakte zaterdagmiddag de winnaars bekend. Ashley van den Berg van het Horizon College uit Alkmaar is dit jaar de beste doktersassistent en Nohèlis van der Wiel van het ROC van Amsterdam won het NK Hotelreceptionist.

Van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart strijden nog veertien mbo-studenten in 'Skills the Finals' dat wordt gehouden in de RAI in Amsterdam. [l]