Bijna 500 kinderen gaan de klassen opfleuren met Pelargoniums

MIDDELBURG - In de week van 1 april gaan vrijwilligers van de K.M.T.P. (Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde) Groei & Bloei afd. Walcheren wederom – al voor het 37e jaar- kinderen en leerkrachten op de Walcherse basisscholen begeleiden bij het opkweken en verzorgen van Pelargoniumplantjes (Geraniums in omgangstaal). Dit jaar gaat het om scholen in Middelburg (6), Souburg (3), Vlissingen (3), Koudekerke (2), Zoutelande (1) en Westkapelle (1).

Het Floraliaproject, zoals dit genoemd wordt, is een educatief project waarbij de bassischoolleerlingen van de groepen 4, 5, of 6 een klein plantje (pelargonium) krijgen. Gedurende het project komen de vrijwilligers 3 keer op school. Tijdens de bezoeken worden de kinderen begeleid bij het in een grotere pot zetten en het verzorgen van het plantje. Hierbij maken ze kennis met: potgrond (vieze handen), wortels van planten, stekjes nemen, planten groeien naar het licht en daarom moet je planten draaien, knopvorming, blaadjes die geel worden enz.
De kinderen krijgen een boekje met achtergrondinformatie en kunnen daarin ook bijhouden hoe het met hun plant gaat, zoals de datum dat hun plant gaat bloeien, de bloemkleur en de lengte van de plant. Na een week of zes (2e bezoek) komen de vrijwilligers weer op school en vertellen over mest geven, behandeling van eventuele ziektes en beestjes, hoe je planten kunt stekken en de verschillende soorten planten die er zijn. Daarvoor nemen ze vaak voorbeelden van pelargoniums mee met bijzondere kleuren, bladeren of geuren.

Bij het 3e en tevens laatste bezoek, medio juni, wordt het Floraliaproject afgesloten waarbij alle kinderen een leuk getuigschrift krijgen. Daarna mogen ze het boekje, de plant en getuigschrift mee naar huis nemen.

Kinderen en leerkrachten zijn meestal erg enthousiast over dit project en de kinderen hebben ook vaak veel leuke en interessante vragen. De vrijwilligers hopen op deze manier dat de kinderen een beetje groene vingers krijgen en er interesse opgewekt is voor het groeiproces en de verzorging van planten. De vrijwilligers komen vaak jaren later nog kinderen tegen, die hen aanspreken en soms vertellen dat ze hun plant (of stekken ervan) nog steeds hebben.

Voor nadere info betreffende het project zie: www.walcheren.groei.nl Activiteiten & Actueel Floralia project. [l]