Zeeuwse zorgorganisaties, zoals Adrz, hebben behoefte aan mensen van buiten de regio. FOTO COBY WEIJERS
Zeeuwse zorgorganisaties, zoals Adrz, hebben behoefte aan mensen van buiten de regio. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Zeeuwse zorg zet gezamenlijk de aanval in

MIDDELBURG - Er moet iets gebeuren om medisch specialisten, huisartsen en gespecialiseerde verpleegkundigen naar Zeeland te halen. De zorgorganisaties in Zeeland en de provincie zetten gezamenlijk de aanval in op de arbeidsmarkt. "Los van elkaar redden we het niet."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Waar ze voorheen zelf op zoek naar mensen gingen, doen ze dat nu samen. “We willen meer vissen in de vijver die de arbeidsmarkt in Zeeland is”, zegt directeur Monica Roose van Viazorg, een organisatie die de zorg- en welzijnssector adviseert over en helpt met de arbeidsmarkt. “Als we mensen naar Zeeland halen en ze hier eenmaal zijn geworteld, gaan ze niet meer weg. Dat weet ik uit eigen ervaring.”

Een uit het midden van het land afkomstige jonge arts van Adrz onderschrijft die voordelen in een campagnefilmpje dat anderen moet overhalen. “In Amsterdam hebben we net een bovenverdieping, in Middelburg het hele monumentenpand. En ik woon nog dicht bij het strand ook.”

Vakbladen

De Zeeuwse zorgorganisaties zijn hard op zoek naar medisch specialisten en huisartsen. De komende jaren zijn er in Zeeland tientallen specialisten nodig en honderd nieuwe huisartsen om de mensen die met pensioen gaan te vervangen. Nieuwe mensen worden naar Zeeland gelokt met een nieuwe campagne, onder meer op social media en in vakbladen.

Daarin worden de concrete baan en de voordelen van het wonen en werken in Zeeland aan elkaar gekoppeld. Voor partners wil de provincie ook moeite doen. Er is een Zeeland-commissioner, die eventueel op zoek gaat naar een baan voor de partner van een kandidaat. “Dat zullen we meer en meer gaan doen”, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

De warme afwijzing is volgens alle betrokkenen ook een manier om de vacatures in te vullen. Als tien mensen solliciteren op een functie moeten er negen worden teleurgesteld. “Hen kun je wel wijzen op andere vacatures of zeggen dat je hun naam bewaart. Zo krijg je ook meer vissen in de vijver.”

Potentiële kandidaten worden verwezen naar een nieuw platform: www.zeelandlandinzee.nl. Daarop staat veel informatie over werken en wonen in Zeeland. “We willen Zeeland veel meer op de kaart zetten als aantrekkelijke vestigingsregio”, zegt Raquel Jimenez over het plan van het zogenaamde aanvalsteam arbeidsmarkt. “Nu zien veel mensen Zeeland nog vooral als vakantiebestemming. Op het gebied van wonen en werken zijn we een witte vlek.”

De campagne voor huisartsen is een pilot. “Als deze succesvol is, kunnen we het uitbreiden naar andere sectoren. We zien de zorg als een voorloper.” De zorgsector legt zelf 280.000 euro in voor de campagne. De provincie wil eenzelfde bedrag investeren.[l]