Adri Karman van illustrator tot kunstschilder

MIDDELBURG - Zeeuwse landschappen, zee- en strandgezichten domineren het oeuvre van Adri en de expositiewanden van de vuurtoren. Een combinatie van olieverf of gemengde techniek maakt dat zijn werk tot leven komt ook bij een stilleven. De expositie is van 30 maart tot 21 juni 2019 te bekijken in vuurtoren ’t Hoge Licht, Zuidstraat 1 te Westkapelle. De getoonde werken worden te koop aangeboden.

Jeugd

Geboren in Colijnsplaat en zo opgegroeid in het Noord-Bevelandse landschap met zijn weidse polders, zeedijk langs de Oosterschelde, inlagen en rijk vogelleven. De natuur is een deel van zijn leven geworden. Naast de belangstelling voor de natuur werd op de lagere school ook zijn aanleg voor tekenen duidelijk. De combinatie: natuur en tekenen is tot op de dag van vandaag de belangrijkste pijler van zijn werk. Adri heeft gewerkt als huisschilder tot hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw het tekenen weer oppakte. In 2000 vestigde hij zich als zelfstandig illustrator met als hoofdonderwerp de natuur. Recent is daar de fascinatie voor het stilleven bijgekomen. Hierbij laat Adri zich inspireren door de Groningse meester van het stilleven; Henk Helmantel.

Bekendheid

Het Zeeuws Landschap, Provincie Zeeland, de PZC en vele anderen, maakten jarenlang gebruik van zijn werk. Voor de bijlage “Buitengebied” van de PZC verzorgde hij van 1998 tot 2011 wekelijks de tekst en illustraties onder o.a. de titels: “Polderpeil”, “Tuintje van….en “Beestachtig”. Met deze artikelen oogstte hij veel succes. [l]