Het CDA is na de verkiezingen de grootste partij van Zeeland. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN
Het CDA is na de verkiezingen de grootste partij van Zeeland. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN Foto: Humphrey Hekhuizen

CDA in Zeeland wel winnaar van de verkiezingen

MIDDELBURG - Waar de christendemocraten landelijk genoegen moesten nemen met een klein verlies, is het CDA in Zeeland de grote winnaar van de provinciale verkiezingen. De partij van lijsttrekker Jo-Annes de Bat kreeg er woensdag één zetel bij. “Wat een mooie uitslag”, zei hij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

60,3 procent van de Zeeuwen heeft woensdag haar stem uitgebracht. Het was het hoogste opkomstpercentage in Nederland.

Het CDA steeg van zes naar zeven zetels in Provinciale Staten. Het is daarmee met afstand de grootste partij. De afgelopen coalitieperiode had het CDA, net als de SGP en VVD, zes zetels. De SGP daalde een zetel en moet het er met vijf doen. De VVD moest twee zetels inleveren en heeft er nu nog vier.

Met het CDA is Forum voor Democratie de grote winnaar van de verkiezingen van woensdag. De partij van Thierry Baudet en provinciaal lijsttrekker Fred Walravens dendert met vijf zetels Provinciale Staten binnen. Het is er één meer dan oudgediende PvdA, die daarmee gelijk blijft.

De PVV, SP en D66 zijn de verliezers. De eerste twee partijen leverden twee zetels in en hebben er beide nog twee, de derde één en houdt er één over. Partij voor Zeeland, GroenLinks, ChristenUnie en 50Plus hebben allemaal twee zetels en de Partij voor de Dieren is de tweede nieuwkomer. Lijsttrekker Trees Janssens zit de komende vier jaar in het provinciale bestuur.

Nergens anders in Zeeland zijn zoveel mensen wezen stemmen als in de gemeente Veere. De opkomst was met iets meer dan 70 procent het hoogste van Zeeland.

Het CDA werd de grootste in de kustgemeente. Ze kreeg 18 procent van de stemmen. De SGP, VVD en PvdA volgden met respectievelijk 17, 13 en 9 procent van de stemmen. Nieuwkomer Forum voor Democratie werd hier vijfde.

Middelburg

In de gemeente Middelburg ging net iets minder dan 60 procent van de mensen naar de stembus. Ook hier werd het CDA de grootste met 12 procent, net voor de PvdA met 11 procent en GroenLinks met iets meer dan 10 procent. De SGP en VVD lieten Forum voor Democratie ook nog achter zich.

Vlissingen

In Vlissingen was de partij van Baudet de grote winnaar. In lijn met de landelijke uitslagen werd ze de grootste partij. Ze kreeg ruim 14 procent van de stemmen. Het CDA werd tweede in Vlissingen met bijna 11 procent en de VVD derde. De SP kreeg een grote klap te verwerken en moest ten opzichte van vier jaar geleden bijna tien procent inleveren. Het is nu de achtste partij van de gemeente Vlissingen.

Alle partijen kwamen vrijdag in het provinciehuis bij elkaar voor een duidingsdebat. Het was de eerste keer dat zo’n debat, waarin alle lijsttrekkers de uitslagen bespraken, plaatsvond.

De Bat maakte tijdens het gesprek als kopman van de grootste partij bekend dat hij René Verhulst had gevraagd naar de mogelijkheden voor een nieuw college te kijken. Verhulst is oud-burgemeester van de gemeente Goes en staat nu in Ede aan het roer. Hij heeft dit weekend al met de eerste partijen gesproken over hun rol, welke personen zijn eventueel voordragen en welke punten deel zouden moeten uitmaken van een nieuw coalitieakkoord.

Waterschap

De Partij voor Zeeland heeft de meeste stemmen gehad bij de verkiezingen voor Waterschap Scheldestromen. Ze kreeg 26.057 stemmen en bleef daarmee het CDA en de SGP voor. De Partij voor Zeeland stijgt door de winst van drie naar vier zetels in de algemene vergadering.

Van de dertig zetels in de algemene vergadering zijn er zeven geborgd voor belangenorganisaties. Deze gaan naar de Kamer van Koophandel (drie), de vereniging van Bos- en Natuureigenaren (één) en de ZLTO (drie).[l]