Hans Hooftman is één van de woordvoerders van stichting De Cleene Hooge. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Hans Hooftman is één van de woordvoerders van stichting De Cleene Hooge. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Bewoners willen weinig veranderen aan Cleene Hooge

MIDDELBURG - Nul woningen in de Cleene Hooge en het gebied behouden, zoals het nu is: agrarisch, koeien en schapen in de wei. Daarnaast moet je vanaf het Laurens Stommespad ook in de toekomst kunnen blijven genieten van de duinen en de ondergaande zon. Dat is wat de bewoners van de Griffioen willen.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Tussen de 125 en 150 mensen waren woensdag afgekomen op de bewonersavond over de Cleene Hooge, woensdag in Hof ‘t Seijs in Middelburg. Daarmee was het volle bak. Het onderwerp leeft bij de wijkbewoners in de Griffioen. Het Bureau Stadgoed Landgoed presenteerde, in opdracht van de gemeente Middelburg, nieuwe bouwplannen voor het gebied: zeven varianten, die variëren van nul tot honderd woningen.

De nulvariant (nul woningen en het gebied blijft agrarisch) heeft sterk de voorkeur van de bewoners. Dat bleek overduidelijk in de discussie na de presentatie. Volgens hen moet het gebied agrarisch blijven maar wel met duurzamer beheer: bloemrijke akkerranden, weidevogels beschermen en minder bestrijdingsmiddelen Schaapherder Jan Kaljouw bood zich aan. “Ik doe met mijn schapen niets anders dan duurzaam beheer, dus ik ben beschikbaar.” Hij kreeg een luid applaus.

Lasten

Stichting De Cleene Hooge strijdt al tien jaar voor behoud van het gebied, maar op deze avond bleek glashelder dat de bewoners van de Griffioen óók geen woningen willen aan de andere kant van het Laurens Stommespad.

Volgens Hans Hooftman, één van de woordvoerders van de stichting, is het vooral een kwestie van politieke moed. “Er zijn al meerdere nieuwbouwprojecten in de gebieden rondom Middelburg. We begrijpen heus wel dat de gemeente de lasten van eerdere investeringen omlaag wil brengen, maar Cleene Hooge kan makkelijk ontzien worden, door niet daar nieuw te bouwen, maar verdeeld over de bestaande projectgebieden elders in de stad.”

Het onderwerp wordt op 28 mei behandeld in het college van burgemeester en wethouders en op 26 juni in de Middelburgse gemeenteraad. Belangstellenden of donateurs kunnen zich aanmelden via info@decleenehooge.nl.[l]