Thomas Lina ziet Middelburg als zijn nieuwe thuis. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Thomas Lina ziet Middelburg als zijn nieuwe thuis. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Van Breda, Prinsenbeek en Amsterdam naar Middelburg

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Thomas Lina.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Het ligt voor de hand om voor deze rubriek vooral te schrijven over Middelburgers die zijn geboren en getogen in de stad, en dan nog het liefst binnen de vesten, maar er zijn natuurlijk ook talloze mensen die pas veel later in Middelburg gingen wonen. Muzikant Thomas Lina (1973) is daarvan een goed voorbeeld. Hij is geboren in Breda, groeide op in het dorp Prinsenbeek en woonde zeven jaar lang met zijn vrouw en zoontje in Amsterdam. Twee jaar geleden verhuisde het gezin, behoorlijk spontaan, naar de Spanjaardstraat in Middelburg. Dat gegeven maakt nieuwsgierig. Wat bracht hen naar Zeeland?

Levendig
Eigenlijk zit ik met Thomas op een Middelburgs terras om met hem te praten over zijn nieuwe EP, The Late Night Show, maar als hij begint over verhuizing van een paar jaar geleden wil ik daar eerst meer over horen. Als nieuwe Middelburger volgt Thomas het nieuws van Wij zijn De Stad en mede daardoor begrijpt hij mijn nieuwsgierigheid meteen. Hij legt uit dat hij en zijn vrouw op zeker moment weg wilden uit de grote stad. De belangrijkste reden was de wens dat hun toen zevenjarige zoontje zou kunnen opgroeien in een minder hectische omgeving. “Dát we zouden verhuizen stond vast, maar we hadden aanvankelijk geen flauw idee waarheen", vertelt Thomas. "We keken naar dorpen in de omgeving van Amsterdam, overwogen natuurlijk terug te gaan naar Brabant, maar we kozen uiteindelijk voor Middelburg. We waren al regelmatig op vakantie geweest in Zeeland en bewaarden daaraan goede herinneringen. Toen gingen we rondkijken in Middelburg en dat voelde goed. We vonden de stad erg mooi én levendig. Het treinstation was ook een belangrijk plusplunt voor ons. In de winter gingen we nog eens terug en het voelde nog steeds heel goed. Toen besloten we een huis te kopen. We wonen hier nu twee jaar en zijn nog steeds blij met ons besluit.”

Muzikant
Deze verhuizing blijkt niet de enige geforceerde verandering in het leven van de muzikant. In februari nam hij, na een dienstverband van elf jaar, ontslag als docent Bestuursrecht, Europees recht en Omgevingsrecht bij een hogeschool. Om zijn hoofd eens goed leeg te kunnen maken. Om bakens te verzetten. En om zich even volledig te kunnen richten op het maken van muziek. Dát doet Thomas al zijn hele leven. Hij speelde in verschillende bands, waarvan Rosemary’s Sons waarschijnlijk de bekendste is. Die Bredase band bracht meerdere albums uit en speelde onder meer samen met Ilse De Lange (ze is te zien in de clip van het nummer ‘Shine’). Thomas speelde vooral als toetsenist, maar leerde gaandeweg ook (bas-) gitaar spelen. Op The Late Night Show bespeelt hij al die instrumenten dan ook zelf, en zingt hij, ondersteund door twee backingvocalisten en drummer J. Goossens. Het is zijn tweede soloplaat, na het debuut The Painter, dat eind 2016 uitkwam. The Late Night Show telt vijf nummers en is vrijdag uitgekomen.
Thomas zegt dat hij het album zonder pretenties heeft gemaakt. Hij wilde vooral zijn muzikale ideeën uitwerken zonder die met een band te moeten overleggen. Daarom werkte hij deze keer met ingehuurde muzikanten. Aan optreden denkt hij niet echt, al sluit hij het ook niet uit. Het kán maar het is zeker geen must. Die benadering past bij Thomas' huidige levensfase: hij ziet wel wat er op hem afkomt. Het ging hem vooral om het maken van die plaat. “Dat proces is gewoon heel tof.” Bij de zoektocht -voor zover daarvan sprake is- naar een nieuwe baan staat hij daar niet anders in. Hij sluit niet uit dat hij ooit weer in het onderwijs belandt, maar hij is als jurist ook niet te beroerd om laag- of ongeschoold werk te doen. Een ding weet hij echter wel: hij blijft wel in Middelburg. Dat is zijn nieuwe thuis.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op https://thomaslina.nl.[l]