'Tour de Force past bij Middelburgse fietsdoelen'

MIDDELBURG - ‘Tour de Force’ kan Middelburg volgens GroenLinks Middelburg een aantrekkelijkere fietsstad maken. Dit landelijke samenwerkingsverband maakt zich hard voor meer prioriteit en geld voor fietsbeleid.

DOOR BRITTA JANSSEN

Bij Tour de Force zijn onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de ANWB en Fietsersbond aangesloten. Eén van de doelstellingen is in 2027 twintig procent meer fietskilometers realiseren ten opzichte van 2017. Speerpunten van Tour de Force om dit te bereiken zijn onder meer extra ruimte voor de fiets in steden creëren, het verbeteren van regionale fietsroutes en het promoten van fietsen. Ook maken de samenwerkende partijen zich hard voor minder fietsslachtoffers en minder fietsendiefstal.
In schriftelijke vragen wil GroenLinks Middelburg onder meer weten of het college van burgemeester en wethouders de fiets het meest aantrekkelijke vervoersmiddel voor afstanden tot vijftien kilometer wil maken. Zo ja, dan vraagt GL-fractievoorzitter Marianne Golsteijn hoe b&w dit willen bereiken. ‘Middelburg kan goed gebruik maken van de kennis en middelen die Tour de Force verzameld hebben’, aldus Golsteijn. ‘Middelburg wil een fietsstad zijn. De doelstellingen van Tour de Force passen hierbij. De gemeenteraad heeft al aangegeven dat de fiets prioriteit verdient in Middelburg en het college verzocht om hiervoor beleid te maken.’[l]