Enkele leden van de Musicalgroep in Oostkapelle.
Enkele leden van de Musicalgroep in Oostkapelle. Foto: Flip Beukenhorst

AGENDA

Woensdag 10 april

Pony ritjes

10:46 | kinderboerderij

Elke woensdag, zaterdag en zondag en iedere vakantiedag staat één van onze lieve pony's klaar op de kinderboerderij voor een ritje*. Van 14.30 uur tot 15.30 uur ben je van harte welkom voor een ritje. *Let op: enkel bij droog weer & voldoende personeel. Ruiter max. 45kg.

Donderdag 11 april

Start cursus Mindfulness

11:00 | Zelfregiecentrum Middelburg

Vanaf 11 april start op donderdagmorgen de training "Adem in... adem uit". Mindfulness toepassen in het dagelijks leven. Mindfulness leert je dagelijks te leven met aandacht en beter omgaan met stress en de mogelijkheden van de dag; het kan leiden tot minder piekeren, beter doorslapen, minder stress en meer kunnen genieten van 'de kleine dingen des levens'. De training wordt verzorgd door twee ervaringsdeskundige mindfulnesstrainers van Stichting HerstelTalent. De cursus duurt 8 weken (11, 18 en 25 april, 2, 9, 16, 23 en 30 mei) en wordt op donderdag gegeven van 11.00 tot 13.00 uur bij Zelfregiecentrum Middelburg, Oranjelaan 17-19, Middelburg. Maximum aantal deelnemers is 8. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Hoe meld je je aan? Schrijf een email naar: of bel: 06-22889296.

Vrijdag 12 april

Concert

20:15 | Zeeuwse concertzaal

Op 12 april speelt het Nederlands Studenten Kamerorkest in de Zeeuwse concertzaal in Middelburg, waar een bijzonder programma ten gehore wordt gebracht: Carl Maria von Weber – Euryanthe Overture; Tijmen van Tol – Lof der Zotheid; Vasily Kalinnikov – De Ceder en de Palm; Johannes Brahms – Vierde Symfonie. Het gehele project staat dit jaar onder leiding van zeer ervaren dirigent Sander Teepen. Het orkest geeft dit jaar ook een lunchconcert in gevangenis Torentijd in Middelburg. Dit is en blijft altijd een erg bijzondere ervaring. Dit sluit goed aan bij het feit dat Nesko al enkele jaren het UAF steunt. Het UAF is een stichting die vluchtelingen ondersteunt bij hun studie en werk. Een deel van de tourneeopbrengst is voor deze stichting gereserveerd. Kaarten te koop via www.nesko.nl/kaartverkoop.

Oranjemuidenloop

18:45 | Markt

Oranjevereniging Arnemuiden organiseert i.s.m. atletiekvereniging Dynamica 8e Oranjemuidenloop op vrijdag 12 april. Afstanden: 2,3 kilometer voor de kinderen van 6 t/m 12 jaar (geboren 2007-2013); 4,6 kilometer voor 13 jaar en ouder en volwassenen; 9,2 kilometer voor 13 jaar en ouder en volwassenen. Start- en finish locatie: Markt Arnemuiden; Meisjes 6 t/m 12 jaar: 18.50 uur; Jongens 6 t/m 12 jaar: 19.10 uur; 13 jaar en ouder: 19.30 uur. Voor inschrijven kan via de website www.inschrijvenzeeland.nl tot 11 april 24:00 uur. Het startnummer kan tussen 18.00-19.10 uur opgehaald worden op de Markt te Arnemuiden. Meer info: www.oranjemuiden.nl

Spannende Verhalen

20:00 | Dorpskerk

Veel van onze Walcherse voorvaderen waren lid van hun plaatselijke rederijkerskamer. Maar wat deden ze toch in zo'n rederijkerskamer? En waarom? En waarom waren er zoveel in de 16e eeuw, en zoveel minder in de 17e en 18e eeuw? En waarom nu helemaal niet meer? De Walcherse werkgroep van Rederijkers in Zeeland weet inmiddels al heel wat over de Veerse en Middelburgse rederijkers. Wat deden ze, wanneer, waar, hoe organiseerden ze dat, wie waren er lid? Welke rol speelden ze in hun tijd. Een aantal leden van de werkgroep komt hier graag over vertellen. Op 12 april bent u van harte welkom in de Dorpskerk, VanCittersstraat 69 in Sint Laurens. De lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is de zaal open. Info: Carla Schroot, 0118-614827; Joop Hanse, 0118-611898; Dave Louws, 0118-636272. Reserveringen: djlouws@zeelandnet.nl.

Zaterdag 13 april

Groei en Bloei plantenruilbeurs

10:00 | Tuindersbedrijf Kesteloo

Op zaterdag 13 april houdt Groei & Bloei weer haar traditionele Plantenruilbeurs. Locatie: Kwekerij Kesteloo, Middelburgsestraat 83A in Koudekerke. De plantenruilbeurs is zowel voor leden als niet-leden gratis toegankelijk. Wellicht heeft u planten die bij u teveel zijn, u kunt ze dan bij de plantenruilbeurs inbrengen en een andere plant ervoor in de plaats uitzoeken. Gratis en voor niets! Voor beginnend tuiniers en voor niet-leden kunnen de aangeboden planten, samen met een advies van ervaren tuiniers, een mooie start zijn van hun tuinhobby. Voor ervaren tuiniers is het een mogelijkheid om dat ene stekje van die bijzondere plant te krijgen. Vaak samen met de uitleg van de vorige eigenaar waar de plant het goed doet en welke grond het beste is voor de plant. Aanleveren planten vanaf 10.00 uur. Start: 11.00 uur. Einde: 12.00 uur.

Voorjaarsmarkt

10:00 | Schepenenlaan

Voorjaarsmarkt Schepenenlaan en zijstraten te Middelburg. Zaterdag 13 april van 10.00 tot 16.00 uur. Een gezellige buurtmarkt, verkoop van diverse artikelen o.a voor het goede doel in voortuinen en op de stoepen.

Expositie 'Materiaal en Materie'

10:00 | Boerderijgalerie de Osseberg

Yet Baas, diorama's; Bert Breman, reliëfs; Bartha Breman, beelden in steen, keramiek; Ermani, materieschilderijen, sieraden, beelden; Gerjanne Wiersum, sieraden. Expositie t/m zaterdag 27 april in Boerderijgalerie de Ossenberg.

Schilderkunst bij Galerie Haamstede

13:00 |

Wieteke Hendrikx uit Middelburg, ook wel bekend onder de naam 'Middelburg Schilderkunst' exposeert tot juni 2019 schilderijen bij Galerie Haamstede aan de Noordstraat 43 te Burgh-Haamstede. Speciaal voor de galerie heeft zij een paar kleine werkjes gemaakt met taferelen van Burgh-Haamstede en ook van Zierikzee, want daar heeft de galerie sinds kort een tweede locatie. Uiteraard zijn er ook Middelburgse taferelen te bewonderen, want Wieteke schildert hoofdzakelijk kleurrijke en herkenbare stadsgezichten van Middelburg. Haar stijl typeert zich als speels en vrolijk door het autonoom kleurgebruik en licht vervormde perspectieven. Galerie Haamstede is op zaterdag geopend van 13.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Kijk voor meer op www.middelburgschilderkunst.nl of op Facebook: Middelburg Schilderkunst of Galerie Haamstede.

Korren en Zeeschuimen

13:00 | Terra Maris

Op zaterdag 13 april organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 13.00 tot 15.00 uur de activiteit Korren en Zeeschuimen. Ontdek het zeedierenrijk op de grens van water en land, want er leeft daar meer dan je denkt! Met een sleepnet (kor) wordt het verborgen leven van tal van zeedieren, zoals visjes, krabben en garnalen zichtbaar gemaakt. Kinderen kunnen met een klein netje actief deelnemen. Een handdoek en eventueel waterschoenen zijn nodig voor deze activiteit. Om teleurstelling te voorkomen tijdig reserveren. Bij voorkeur door op www.terramaris.nl of via 0118-582620.

De Freesias

20:00 | Wijkgebouw de Vergulde Baars

Wijkvereniging ’t Zand-Stromenwijk presenteert in de Vergulde Baars op zaterdagavond 13 april. Een spetterend optreden van Tanne en Mariette beter bekend als De Freesias.

Hollandse avond

20:30 | De Kruitmolen

Bent u toe na een drukke week aan wat lekkere ontspanning? Kom dan zaterdag 13 april naar onze gezellige Hollandse avond! Onze dj draait dan alleen maar muziek van Nederlandse bodem. Kom verkleed in uw feestoutfit en we maken er een gezellige avond van! Iedereen is welkom! De voetjes kunnen van de vloer bij Partycentrum “De Kruitmolen” aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg. De deuren gaan open om 20.30 uur.

Boeken en brocantemarkt

10:00 | Het Blauwe Hof

Op zaterdag 13 en zondag 14 april wordt er weer een overdekte boeken- en brocantemarkt georganiseerd in Het Blauwe Hof, Breeweg 11 in Koudekerke. Er worden door particulieren boeken en brocante te koop aangeboden in vele soorten, maten en prijzen. Tevens zijn er in een aparte loods veel uitverkoopboeken voor lage prijzen te koop. Dit blijkt elk jaar weer een grote publiekstrekker. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Concert 'De Nacht van Nieuwland'

19:30 | Dorpshuis

Op zaterdag 13 april organiseert muziekvereniging ONDA Nw. en St. Joosland De Nacht van Nieuwland. Deze editie staat weer garant voor een avondvullend programma vol muziek, show en entertainment. Allerlei muziekgenres zullen de revue passeren, van klassiek tot pop. Ook het Jeugdorkest van ONDA treedt deze avond op. In de pauze vindt de traditionele verloting plaats, waarbij ook dit jaar weer mooie prijzen zijn te winnen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Cora Dellebeke. De avond wordt gehouden in het Dorpshuis, Veerstraat 2 in Nieuw- en Sint Joosland, De aanvang is 19.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. Toegangskaarten zijn te reserveren via reserveringenonda@hotmail.com.

Hollandse avond

20:30 | De Kruitmolen

Bent u toe na een drukke week aan wat lekkere ontspanning? Kom dan zaterdag 13 april naar onze gezellige Hollandse avond! Onze dj draait dan alleen maar muziek van Nederlandse bodem. Kom verkleed in uw feestoutfit en we maken er een gezellige avond van! Iedereen is welkom! De voetjes kunnen van de vloer bij Partycentrum "De Kruitmolen" aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg. De deuren gaan open om 20.30u.

Zondag 14 april

Feestmiddag voor kinderen

16:00 | Gebouw van het Leger des Heils

Bij het Leger des Heils is er op zondag 14 april weer tussen 16.00-18.00 uur een kinderfeest. We krijgen bezoek van 'rupsje Mopperkont ' dat door mevr. Scheermeijer vertolkt wordt. Uit rupsjes ontstaan weer vlinders… Het belooft een leuke middag met toneel, zingen, knutselen en pannenkoeken eten te worden. Natuurlijk mogen( groot)ouders en verzorgers ook meekomen. Aan de middag zijn geen kosten verbonden, er is wel een collecte. Ons adres: Het Zwin 1, 4335 XT Middelburg. Info: telefoon 06-50569017

Cantando zingt

10:00 | Koorkerk

Het Bevelands vrouwenensemble Cantando zingt op Palmzondag, 14 april, in de Koorkerk in Middelburg het 'Stabat Mater' van de Italiaanse componist Pergolesi (1710-1736). In het 'Stabat Mater' wordt de kruisiging van Christus bezongen, gezien door de ogen van Maria, de moeder. Cantando staat onder leiding van Willy Feijtel-Bout. Begeleiding op piano: Edu de Goffau. Dominee Ineke de Feijter houdt een korte inleiding. Aanvang: 10.00 uur. Collecte bij de uitgang.

Musicalkerkdienst

10:00 | Zionskerk

'Vergeet nooit de verhalen…' dat lied zingt een enthousiaste groep inwoners van Oostkapelle tijdens de Musicalkerkdienst, die op zondagmorgen 14 april om 10 uur wordt gehouden in de protestantse Zionskerk, Duinweg 36.a te Oostkapelle. Enkele kernachtige scènes en liederen uit diverse musicals over Mozes en Aäron, Jakob, Ruth en Boaz komen langs. De Musicaldienst loopt dan uit op een musicalscène met Maria – met eerst een protestsong en daarna een lied over de kracht van de liefde, die ook tot uitdrukking komt aan het Kruis. De Musicalkerkdienst zal bruisen van energie en is een perfecte voorbereiding op de laatste week vóór Pasen.

Woensdag 17 april

Kinderworkshop 'Van wilg tot mand'

13:00 | Terra Maris

Op woensdag 17 april organiseert Terra Maris in Oostkapelle de kinderworkshop 'Van wilg tot mand'. Er worden die dag drie workshops gehouden. Ze starten om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf 6/7 jaar. Jonge kinderen kunnen eventueel ook met behulp van hun begeleider een takkenbezempje maken. Reserveren is noodzakelijk en kan via het reserveringsformulier op www.terramaris.nl of via 0118 582620. Je betaalt de entreeprijs voor het museum. In deze workshop leren kinderen van alles over de wilg, waar men de wilg door de eeuwen heen voor heeft gebruikt en over het ambacht van de mandenmaker. Ook kun je een stukje oefenen met vlechten aan een 'muurtje' van wilgentenen en zelf en klein werkstukje maken dat je mee naar huis mag nemen.

Passie en Pasen in de kunst

19:30 | Doopsgezinde kerk

Leuny de Kam heeft zich verdiept in de kunst rond Passie en Pasen. Ze zal stap voor stap door de kunstgeschiedenis lopen. De avond is gratis, vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Woensdag 17 april, 19.30 uur, Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg. www.dgwalcheren.nl

Lezing over cartograaf Goliath

20:45 | ZB Planbureau en Bibliotheek

De Heemkundige Kring Walcheren organiseert op woensdag 17 april een lezing over Cornelis Bastiaensz Goliath (1617-1660), de maker van de meest bekende historische kaart van Middelburg (de Kaart van Goliath). Goliath was een veelzijdig en getalenteerd man. Naast cartograaf was hij onder meer bestuurder in de Nederlandse kolonies in Zuid-Amerika. Hij kreeg te maken met ontvoering, oorlog, slavernij en moord. Maar hij beleefde ook een rustige periode met zijn gezin aan de kerkring van Oostkapelle, alhoewel die ook wreed werd verstoord. Ilja Mostert, bestuurslid van de HKW en werkzaam bij het Zeeuws Archief, verzorgt de lezing, die wordt gehouden aansluitend aan de algemene ledenvergadering. Aanvang van de lezing om 20:45 uur. De lezing vindt plaats in het Betje Wolff Auditorium van de ZB Middelburg. Toegang gratis voor leden van de HKW.

De Freesias.
Nederlands Studenten Kamerorkest.
Vrouwenensemble Cantando.