Jubilarissen met echtgenoten worden toegesproken door voorzitter, Cindy de Klerk. 2e van links: Anita Balk. 3e van Links: Tannie de Klerk.
Jubilarissen met echtgenoten worden toegesproken door voorzitter, Cindy de Klerk. 2e van links: Anita Balk. 3e van Links: Tannie de Klerk. Erik Frenks

ONDA houdt succesvolle Nacht van Nieuwland

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Afgelopen zaterdag werd in Durps'uus op den Oek in Nieuw- en Sint Joosland de 6e Nacht van Nieuwland gehouden door muziekvereniging ONDA. Onder leiding van dirigent Cora Dellebeke werd er een fantastische muzikale avond neergezet vol muziek, show en entertainment. Het publiek genoot oa. van de bekende ouverture La Gazza Ladra, Jerusalem, bekend van de BBC-Proms concerten, Children of Sanchez, Down by the Riverside, Spanish Festival en vele andere werken.

Ook werden er deze avond 5 muzikanten gehuldigd. Bijzonder was het jubileum van Tannie de Klerk. Zij vierde deze avond het 60-jarig jubileum bij ONDA. Tannie werd in 1959 lid van ONDA. Op zich lijkt dat heel gewoon, maar dat was het zeker niet. Er speelden in die tijd namelijk nog geen vrouwen bij ONDA. Samen met haar zus waren zij de eerste vrouwelijke leden van ONDA. Ze begon haar muzikale ONDA-carrière op althoorn, kreeg les van de toenmalige dirigent, Jan Meliefste en dit instrument speelt ze tot op de dag van vandaag. Tannie werd in 1970 penningmeester van de vereniging en vormde jarenlang met Piet Reijnoudt en Piet Meliefste sr. het dagelijks bestuur van ONDA.

Oprichting Jong ONDA

In deze tijd is er veel goeds voor de vereniging gebeurd, zoals de oprichting van het jeugdorkest Jong ONDA, de aanschaf van nieuwe uniformen en van veel instrumentarium en het in het leven roepen van Egerländerkapel "Die Neuländer Musikanten". Samen met haar medebestuurders uit die tijd is ONDA geworden wat het is: een vereniging die staat voor haar zaak en die gezien mag worden. In 1993 stopte Tannie met het actief bestuurslid wezen maar nog steeds is ze nauw betrokken bij het reilen en zeilen van ONDA.

Jubileum

Anita Balk werd gehuldigd voor haar 40-jarig jubileum. Zij begon bij ONDA op de altsax, maar speelt nu al vele jaren op de baritonsax. Tijdens deze avond werd er door dirigent Cora Dellebeke ook uitgebreid stil gestaan bij de afgelopen concoursdeelname op 3 november 2018 in Terneuzen. ONDA behaalde daar met 87,84 punten een eerst prijs in de hoogste divisie van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziekorganisatie) Cora bedankte alle muzikanten van ONDA voor deze intense periode van repeteren. ONDA kan terug kijken op een zeer succesvolle Nacht van Nieuwland 2019. [l]