Vrijdag tweede Nacht van de Filosofie

MIDDELBURG - Onder de noemer ‘Ik stuntel, dus ik ben’ biedt de Tweede Zeeuwse Nacht van de Filosofie een scala aan inspirerende visies op twijfel en de feilbare mens.

"Wij zijn niet ons brein, hersenen denken niet” is de lijn die Marjan Slob neerzet in haar lezing 'Het denkende dier mens’. Cor van der Weele, hoogleraar ethiek aan Universiteit Wageningen betoogt dat "We andere mensen worden als we dieren gaan zien als leden van de samenleving”. Ook schrijver Mohammed Benzakour verwijst in zijn presentatie naar het dierlijke in de mens: "Al draagt een ezel een tas vol boeken, hij blijft een ezel”. Er is ook aandacht voor twijfel en spiritualiteit. Thelooog Roger Dewandeler bepleit hij het vervangen van zekerheid door overtuiging. Dat geeft ruimte aan diversiteit, dialoog en tolerantie. Er is ook ruimte voor humor. Moraalfilosofe Ann Meskens schreef een boek over Franse filmmaker Jacques Tati (1907-1982) . "Ik heb serieus voor het lichtvoetige gekozen”, zegt ze. "Vrolijkheid is namelijk een serieuze zaak. Ik geloof niet dat de ernstigste mensen zullen zorgen voor betere structuren en oplossingen”. In Middelburg vertelt ze waarom.

Er zijn nog tal van andere spekers, waaronder Stadsdichter Anna de Bruyckere, en er is steeds ruimte voor dialoog en debat. Tijdens de ‘Nacht’ speelt componist/pianis Douwe Eisenga nummer s van zijn laatste CD en zorgt UCR-band ‘The Loneliest Monk’ voor een swingend begi n en einde van de ‘Nacht’.

Waar
Vrijdag 26 april, Common House Elliot, Lange Noordstraat 48, Middelburg. Inloop 19.00 uur, aanvang 19.45 uur, afsluiting 00.20 uur, muziek tot 01.00 uur. Meer informatie op www.zeeuwsenachtvandefilosofie.nl
Kaarten in de Drvkkery en online via www.drukkerijmiddelburg.nl/tickets [l]