Feest in de volkstuin

Stadstuinieren is de laatste jaren erg populair. Er is zelfs een website stadstuinieren boordevol adviezen om mensen enthousiast te maken. Wat is er mooier dan je eigen groente kweken en lekker wroeten in de grond? Beleven hoe alles groeit en het plezier van oogsten uit je eigen tuin.

Er zijn natuurlijk ook de minder leuke ervaringen van mee-eters zoals slakken, rupsen en vele andere beestjes en niet te vergeten de weersinvloeden. Dat alles mag het plezier niet verdringen dat je lekker buiten bezig bent in de natuur en ervaart dat alles niet vanzelf groeit, maar dat tuinieren best veel ervaring en deskundigheid vereist.


In Middelburg is stadstuinieren niet iets van de laatste jaren. De Middelburgse Volkstuinvereniging Kweeklust bestaat dit jaar namelijk al 100 jaar. Door mij, als wethouder groenbeheer, zijn ze hartelijk gefeliciteerd namens de gemeente!

Op maar liefst acht locaties in en rond de stad beheert Kweeklust volkstuinen. Vele Middelburgers zijn op een van deze locaties bijna het hele jaar door actief in hun eigen tuintje. Het zijn ook mooie sociale ontmoetingsplekken om tuinervaringen met elkaar te delen en plantjes uit te wisselen. Ik spreek uit ervaring.

Daarnaast is er in een aantal wijken een buurttuin ontstaan en speelhof Hoogerzael heeft een aparte plek voor moestuintjes en schooltuintjes. Prachtige initiatieven die we van harte aanmoedigen. Wat is er mooier dan samen in de natuur werken en samen te beleven hoe alles groeit en zo ook de kinderen respect voor de natuur bij te brengen?

Wethouder Chris Dekker.[l]