De roeiers komen aan in Middelburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De roeiers komen aan in Middelburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Roeiers halen geld op voor KiKa Row

MIDDELBURG – KiKa Row kwam maandag aan bij Roeivereniging Honte in Middelburg. De club zamelde het afgelopen jaar geld in voor KWF Kankerbestrijding en overhandigde een cheque van 2.500 euro aan Stichting KiKa Row.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

In veertien opeenvolgende weekenden legt zeeroeiboot The Vin 1400 kilometer af tijdens het Rondje NL. Met de estafettetocht halen 60 roeiverenigingen geld op ten behoeve van het Prinses Máxima Centrum, waar de langetermijneffecten worden onderzocht van de behandelingen die kinderen met kanker ondergaan. Naast verenigingsleden roeien ook ex-kinderkankerpatiënten en hun buddy’s mee. Roeivereniging Honte heeft twaalf roeiers die in drie ploegen in The Vin stappen. Maandag roeiden zij de etappe tussen Goes en Middelburg.

Het startsein van KiKa Row werd op 13 april gegeven in Uithoorn. De eerste etappes leidden naar Alphen aan den Rijn, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Tijdens het paasweekend ging de tocht verder via Bruinisse en Goes naar Middelburg. The Vin wordt tijdens de hele tocht begeleid door de Tjerck Hiddes, schip van het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder. Daarnaast roeien per etappe boten van de lokale roeivereniging mee.

Jaar
Maandagmiddag kwam het konvooi de Middelburgse haven binnen, ontvangen door leden van de roeivereniging, belangstellenden en de Jake Schmid-band. Met rode wangen van de inspanning stapten de vier roeiers van boord. “Het voelt zo gaaf om te mogen meeroeien,” zegt Janita Melse. Ze is samen met een aantal anderen een jaar lang druk geweest met het organiseren van acties om geld in te zamelen voor KiKa Row. “We hadden de Honte-dag, de jaarlijkse Abeelenrace en een inzamelactie van lege flessen. Ook hebben we bedrijven gevraagd ons te sponsoren.” Bijzonder is de belangeloze bijdrage van Baardaap Brewing, Brouwerij Stekelstruik en Projectbrouwerij de Twee Roosen. Zij hebben, in samenwerking met Stadsbrouwerij Middelburg, speciaal voor dit project het bier ‘Voor de buiken!’ gebrouwen. De opbrengst van de verkoop van het bier komt ten goede aan KiKa Row. Wethouder Chris Simons kwam voor de gelegenheid langs om namens Roeivereniging Honte de cheque van 2.500 euro aan KiKa Row te overhandigen.

The Vin vanuit de thuishaven van Roeivereniging Scaldis in Goes naar Middelburg roeien is voor Roeivereniging Honte het sluitstuk van het project, maar voor KiKa Row is het nog maar net begonnen. Volgende week vaart de boot, met roeiers van Aquarius uit Bergen op Zoom, terug naar het Veerse Meer, om via de Oosterschelde richting Noord-Brabant te gaan. Op 14 juli zal de zeeroeiboot in Utrecht over de finish varen.[l]