Burgemeester Bergmann met de gedecoreerden. FOTO HENK HUIGE/GEMEENTE MIDDELBURG
Burgemeester Bergmann met de gedecoreerden. FOTO HENK HUIGE/GEMEENTE MIDDELBURG Foto: Henk Huige/Gemeente Middelburg

Elf Middelburgers krijgen een lintje

MIDDELBURG - In het oude stadhuis aan de Markt in Middelburg kregen elf inwoners van de gemeente vrijdag een lintje. Ad Oele, Peter de Doelder, Ad van de Kreeke en Cornelis Heijkoop zijn geridderd. Mathilda Dé Filippis-Verstraeten, Helmi Hanssen-Aggenbach, Elizabeth van der Heijden-van der Werff, Josée van Lent, Elisabeth Slabber-Theune, Jannetje Stam-Eerland en Pieter de Bruin zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

DOOR BRITTA JANSSEN

‘Molenman’ Ad Oele (74) begon zijn vrijwilligerswerk al in 1962. Als hoofdwerktuigkundige bij P&O Nedlloyd werd hij stagebegeleider. Hij zet zich ook al vele jaren op allerlei manieren in voor behoud van de molen als cultureel erfgoed. ‘Het voortbestaan van het gilde van Vrijwillige Molenaars, waarvan hij al 15 jaar de motor is, in Zeeland is voor het overgrote deel aan zijn inzet te danken’, laat de gemeente Middelburg weten.

Maritiem

Cornelis Heijkoop (71) heeft sinds de jaren ’70 een breed scala aan maritieme activiteiten uitgevoerd. ‘Rollen als voorzitter, verslaggever, adviseur, projectleider en suppoost voert hij op regionaal en provinciaal niveau uit met een hoge mate van betrokkenheid.’ Ook is hij onder meer sinds 1995 adviseur/projectleider Wrakopruiming Westerschelde voor Rijkswaterstaat Zeeland.


Zorg

Pieter van de Kreeke (71) heeft ook veel vrijwilligersfuncties op zijn naam staan. De voormalig directeur van patiëntenorganisatie Klaverblad Zeeland was onder meer raadslid voor D66 Middelburg en lid van de klankbordgroep voor de Commissie Toekomstige Zorg. Sinds 2017 is hij secretaris van de Stichting Zeeuws Orkest.

Huisarts

Als huisarts was Peter de Doelder (65) betrokken bij allerlei initiatieven op medisch gebied. Hij richtte onder meer in 2003 de Huisartsenpost Zeeland op en was vele jaren medisch begeleider bij sportinitiatieven.
Voor zijn politieke inspanningen is hij vorig jaar al benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Handwerk

Jannetje Stam is op haar negentigste nog steeds vrijwilliger. Zo zet ze zich al 21 jaar in voor zorgcentrum Het Gasthuis in Middelburg en maakt handwerk voor goede doelen.


Dauwendaele

Mathilda Dé Filippis (77) is sinds 2001 betrokken bij Open Club Dauwendaele als oprichter, voorzitter en vrijwilliger. Ook was ze in 2012 oprichter en sindsdien leidinggevende en voorzitter van Activiteitencentrum Dauwendaele.


Vrouwennetwerk

Helmi Hanssen (77) is al sinds 1965 vrijwilliger, onder meer als coach bij Hockeyclub Middelburg, secretaris bij de R.K. kerk in Middelburg, organisator en wedstrijdleider bridge voor Vrouwennetwerk in Middelburg en bij de Middelburgse Sociëteit.


Klederdracht

Elizabeth van der Heijden (74) is onder meer sinds 1996 betrokken bij Stichting Het Walcherse Costuum en sinds 2000 bij Stichting De Zeeuwse Streekdrachten. 'Ze wordt vaak benaderd voor advies en heeft een grote bijdrage geleverd aan het Zeeuws cultureel erfgoed.’

Nieuw Middelburg

Josée van Lent (65) zet zich al sinds 1984 met hart en ziel in voor haar wijk Nieuw Middelburg, onder meer als lid van de wijkbeheergroep, klankbordgroep en verschillende werkgroepen.

Arnemuiden

Elisabeth Slabber (67) is onder meer al vanaf 1979 vrijwilliger bij de Oranjevereniging Arnemuiden. Ook is ze betrokken bij korfbalvereniging TOP in Arnemuiden.


't Zand-Stromenwijk

Pieter de Bruin (59) is al sinds 1995 zeer betrokken bij de leefbaarheid, veiligheid en samenleving in de wijk ’t Zand-Stromenwijk.[l]