Marianne van de Graaf van Marea Uitvaart.
Marianne van de Graaf van Marea Uitvaart. Foto: Marea

Een liefdevol afscheid met MAREA Uitvaart

ZOUTELANDE – MAREA Uitvaart bestaat op 2 mei 12 ½ jaar. De uitvaartonderneming van Marianne van de Graaf verzorgt uitvaarten in heel Zeeland, maar met name op Walcheren. Samen met twee andere uitvaartbegeleidsters en drie gastvrouwen staat Marianne 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar. Het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart toont aan dat MAREA Uitvaart betrokken is en aan iedere uitvaart tijd en aandacht besteedt.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Marea betekent getij. In Zeeland spelen de zee en de golven een belangrijke rol. De zee neemt en geeft doordat de golven komen en gaan. Het is een mooie metafoor voor het leven. MAREA Uitvaart is voor nabestaanden een baken waaraan ze zich kunnen vasthouden. Tijdens de roerige dagen na het overlijden van een dierbare kunnen mensen zich verslagen voelen. Er moet veel geregeld worden. Marianne staat met al haar kennis en ervaring klaar om de nabestaanden te helpen een persoonlijke uitvaart te regelen, die past bij zowel de overledene als bij de nabestaanden. “Stap voor stap worden er weloverwogen keuzes gemaakt, waarbij we de wensen van alle betrokkenen op elkaar afstemmen. Ik kom zo vaak langs als nodig is, want de uitvaart moet in één keer goed zijn. Er is geen mogelijkheid om het over te doen.”

Kenmerkend
Nadat Marianne van de Graaf 25 jaar als doktersassistent had gewerkt, wilde ze graag in een hospice werken en volgde de opleiding HBO Verpleegkunde. Mensen begeleiden tijdens de laatste fase van hun leven leek haar een dankbaar beroep. Een vriendin attendeerde haar op de uitvaartbranche. “In die tijd werkten er vrijwel alleen maar mannen in de uitvaartbranche en ze waren altijd zwart gekleed. Zo wilde ik het niet en blijkbaar was men wel toe aan verandering in de uitvaart. Een (kleurige) uitvaart op het leven gericht. Daarom volgde ik bij Meander in Zwolle de opleiding en besloot een eigen onderneming op te zetten: MAREA Uitvaart.” Als één van de eerste vrouwen in de Zeeuwse uitvaartbranche heeft Marianne naam gemaakt. Haar betrokkenheid en laagdrempeligheid zijn kenmerkend. Door haar kwetsbaarheid te tonen en zich in te leven in de mensen, weet ze een relatie op te bouwen die persoonlijk en ontspannen is. “Er is zoveel mogelijk bij een uitvaart en niets moet. Het draait om een persoonlijke invulling. Daarnaast vind ik het belangrijk om sociaal-emotionele zorg te bieden, waardoor men zich erkend voelt in het verlies en het verdriet. Dit neem je mee in het hele proces.” Door bij- en nascholing blijft Marianne leren en zich ontwikkelen, zodat ze de nabestaanden goed van dienst kan zijn. Het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voelt voor haar als een erkenning voor haar diensten. Het keurmerk wordt niet afgegeven door een extern bureau, maar door nabestaanden waarvoor MAREA Uitvaart een uitvaart heeft verzorgd. Naast een aantal criteria waaraan een ondernemer moet voldoen, gaat het vooral om het oordeel en eindcijfer dat nabestaanden geven. Is dat gemiddeld een 7 of hoger, dan wordt het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart afgegeven.


Liefdevol

De twee andere uitvaartbegeleidsters (Meander opgeleid) hebben dezelfde visie en missie over de uitvaartzorg als Marianne, zij werken op dezelfde wijze en vullen elkaar aan. “Het is niet altijd eenvoudig om telkens weer geconfronteerd te worden met de dood, maar wij hebben geleerd ermee om te gaan. Bij het verlies van een kind, roept dat andere emoties op en vraagt om geheel andere aanpak. Persoonlijk èn als ouders hebben wij ook onze rugzak waarbij we angst, verdriet en verlies kennen en hebben meegemaakt. Hierdoor kunnen wij ons alle drie goed inleven in het verlies van een dierbare, op welke wijze dan ook. Ik wil nabestaanden helpen, omdat ik hen een liefdevol afscheid gun, waaraan ze met een goed gevoel kunnen terugdenken. Ik vind het een bijzonder, mooi vak en ben ontzettend dankbaar dat ik het mag doen.”