Een beeld uit één van de sessies van Van den BoscH. FOTO REM VAN DE BOSCH
Een beeld uit één van de sessies van Van den BoscH. FOTO REM VAN DE BOSCH Foto: Rem van den Bosch

Van den Bosch toont een divers Zeeuws meisje

ELLEWOUTSDIJK - Rem van de Bosch uit Ellewoutsdijk heeft vorige week zijn tweede fotoshoot gedaan in het kader van het project 'Zeeuws meisje 2019'. In totaal negen fotosessies vraagt hij, door middel van het gebruik van de traditionele Walcherse dracht in verschillende kleuren, aandacht voor gelijkheid en respect voor elkaar.

DOOR JESSICA ROVERS

Voor één sessie maakt hij gebruik van dracht in regenboogkleuren. Daarmee wil hij iconisch beeld maken dat hij vervolgens op posterformaat afdrukt en verspreid moet worden in Zeeland. “We vragen gemeenten, de provincie en het bedrijfsleven om het werk prominent tentoon te stellen, zodat men zich uitspreekt voor gelijkheid”, legt Rem van den Bosch uit. “Dit kan middels een affiche in de etalage van een winkel, maar ook groots aan de façade van een overheidsgebouw. Op deze manier wordt beeldende kunst gebruikt als een solidariteitsverklaring.”


Achtergrond

Van den Bosch kwam op het idee voor het project, nadat hij bij mensen in zijn omgeving merkte dat zij te maken hebben met discriminatie. “Dat zijn niet alleen mensen met een andere geaardheid, maar ook omdat ze een andere achtergrond hebben of op wat voor vlak dan ook. Ik vind het bijvoorbeeld apart dat mensen in deze tijd de Nashville-verklaring ondertekenen. Zeeland kampt met een overschot van 6000 arbeidsplaatsen. Dit kun je alleen opvullen met arbeidsmigranten, want nu zijn het 6000 plaatsen, maar over een paar jaar misschien wel 30.000. Deze thematiek en de toenemende diversiteit binnen de maatschappij gaat meer spelen. Ik wil met dit project het statement maken dat dit juist een hele mooie ontwikkeling kan zijn.”


Actueel

De serie is niet, zoals Van den Bosch’ vorige project, een zoektocht naar een Zeeuws meisje. Het laat het Zeeuwse meisje zien door alle lagen van de bevolking heen. “Het is een actueel thema en ik merk dat het veel mensen bezighoudt. In totaal bevat de serie, naast de regenboogsessie, zeven kleuren. Ook komt grijs voorbij, omdat dat een mooie middenweg is tussen zwart en wit en past bij de Zeeuwse klei die de provincie kenmerkt.”

Hij werkt samen met met meerdere partijen. “De visagie wordt kosteloos gedaan door Desiree, Wilma maakt de dracht en het haakwerk gebeurt door Antoinette. Verder worden de juwelen ter beschikking gesteld door Piet Minderhoud en de klompen geleverd door Traas. Tot slot vlogt Rachelle Verhage over de fotosessies. Zij vinden het allemaal een mooi project en ik vind het fijn dat zij allemaal willen samenwerken om dit gedachtegoed door te geven.”


Huilend kind

Zaterdag is in ‘t Kerkje van Ellesdiek een tentoonstelling van een ander project van Van den Bosch geopend: ‘Kind’. Met deze tentoonstelling, met beelden die zijn gebaseerd op het iconische portret van het huilende zigeunerkind, wil hij aandacht vragen voor wereldwijd kinderleed. Er komt een boek en meerdere exposities. “Waarom beweegt het mensen om een gezond West-Europees kind met een traan te zien, terwijl anderzijds een aankondiging op het Journaal dat kinderen in hongersnood leven niet meer raakt?” is een centrale vraag in de tentoonstelling. “Als je wilt dat iets verandert, zal je daar zelf mee moeten beginnen.” Op verschillende data maakt Van den Bosch portretten van kinderen, met een traan. Hij doet dat in het kerkje. Deelname is mogelijk voor jongens en meiden tussen de vier en veertien jaar als er toestemming is van beide ouders. Het maken duurt ongeveer tien minuten. Een afspraak maken kan via Anaela Strutz: 06-38303376. De data waarop de tentoonstelling is te zien zijn 11 en 25 mei en 8 en 22 juni, steeds tussen 13.30 uur en 16.00 uur.[l]