Manteling

Als wethouder Zorg onderhoud ik contacten met Manteling, de organisatie voor mantelzorg en zorgvrijwilligers op Walcheren. Als u ziek bent of een beperking heeft, eenzaam bent of psychische problemen heeft, misschien kan Manteling dan iets voor u betekenen.

Vrijwilligers kunnen boodschappen doen, een luisterend oor bieden, begeleiding naar het ziekenhuis verzorgen, maar ook uw naasten ontlasten als die even tijd voor zichzelf nodig hebben.

Bij mantelzorgers denkt men vaak aan ouderen die zorg verlenen, maar er zijn ook veel jonge mantelzorgers. Om dit onder de aandacht te brengen heeft Manteling een bewustwordingscampagne (‘Bouw geen muur om je heen’) gestart. Om mantelzorgers te ondersteunen worden er cursussen en trainingen verzorgd. En om ze af en toe in het zonnetje te zetten is er de Dag van de Mantelzorg en de Mantelzorgwaardering.

Ook helpt Manteling werkende mantelzorgers. Eén op de vijf werknemers is mantelzorger. Om extra aandacht voor het onderwerp werk en mantelzorg te vragen en andere organisaties in Walcheren enthousiast te maken voor dit thema, wordt de Buzz on Tour van Stichting Werk&Mantelzorg naar Zeeland gehaald. Doel is de combinatie van werk en mantelzorg mogelijk te maken. Werkgevers worden gestimuleerd om met dit thema aan de slag te gaan.

Op woensdag 19 juni bezoekt de campagnebus drie nog nader te bepalen haltes, onder meer in de gemeente Middelburg. Hier worden informele bijeenkomsten voor werknemers en werkgevers georganiseerd om hen kennis te laten maken met de praktijk van werkende mantelzorgers. Bent u geïnteresseerd? Meer informatie vindt u op www.mantelingwalcheren.nl.

Wethouder Carla Doorn[l]