An Tonia is een van de schrijvers van de verhalenbundel '28 Blauwe violen'. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
An Tonia is een van de schrijvers van de verhalenbundel '28 Blauwe violen'. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Schrijven is een uitlaatklep voor An Tonia

MIDDELBURG – In de onlangs verschenen verhalenbundel '28 Blauwe violen' staan twee werken van de Middelburgse schrijver An Tonia. "Dat zowel een verhaal als een gedicht van mij in de bundel is gekomen, heeft mij het zelfvertrouwen gegeven om meer van mijn verhalen naar buiten te brengen."

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Schrijven doet An Tonia al haar hele leven. Ze heeft dan ook stapels gedichten en verhalen op de plank liggen. Twee jaar geleden kwam An Tonia in contact met uitgeverij Gobijn Publishing en schreef ze zich in voor het schrijfproject '28 Blauwe violen' in de cijferreeks van de uitgeverij. "Bij de schrijfprojecten van Gobijn krijgen de deelnemers feedback op hun teksten. Dat is best eng, maar ik vond het ook tijd worden om feedback te krijgen. Hierdoor kun je groeien als schrijver."

Subtiel

De verhalenbundel bevat werk van 24 schrijvers en bestaat uit meer dan twintig korte verhalen en vijf gedichten. In alle verhalen komt een blauwe viool voor, met de daarbij behorende klanken als een metafoor voor emoties. De 'muziek' in de verhalen laat de grens tussen werkelijkheid en illusie vervagen.

Het korte verhaal 'Oostenwind' van An Tonia, gaat over de violiste Limei. "Het is een subtiel liefdesverhaal, waarbij de afstand tussen Nederland en China, maar ook de gevoelsmatige afstand tussen twee mensen, een belangrijke rol speelt."

In 2015 maakte An Tonia samen met Willemien Roos de website www.pixelsandpoems.nl. Op de site staan foto's met bijpassende gedichten. "Schrijven is voor mij een uitlaatklep. Het helpt mij ervaringen uit mijn leven te verwerken. Ik vind het mooi als mensen in mijn gedichten troost of herkenning kunnen vinden. De prachtige foto's van Willemien helpen daar bij."

'Sommige zijn serieus, maar andere zitten vol humor'

Lang niet alles wat ze schrijft is autobiografisch, want An Tonia laat zich ook inspireren door gesprekken en mensen die ze overal tegen komt. Als moeder, echtgenote en docente Nederlands aan CSW Van de Perre komen er tal van verhalen op haar pad.

Doordat haar verhalen gekozen zijn voor '28 Blauwe violen' kreeg An Tonia het vertrouwen om de verhalen die ze al geschreven heeft op internet te zetten. Ze zijn te vinden op www.litereet.com.

De website gaat over taal, literatuur, belevenissen en columns met alledaagse onderwerpen. "Sommige verhalen zijn serieus, maar anderen zitten vol humor en zijn vooral bedoelt om te lachen. Zoals Godfried Bomans zei: humor is overwonnen droefheid. Daar kan ik me wel in vinden."
'28 Blauwe violen' is te koop in boekhandel De Drvkkerij en te bestellen bij alle Nederlandse boekhandels.[l]